Chinese banken kunnen te maken krijgen met verliezen van $ 350 miljard door vastgoedcrisis

\"\"

De Chinese banken worden geconfronteerd met hypotheekverliezen van $ 350 miljard in een worstcasescenario, aangezien het vertrouwen in de vastgoedmarkt van het land daalt en de autoriteiten worstelen om de toenemende onrust in bedwang te houden. Een spiraalvormige crisis van vastgelopen projecten heeft het vertrouwen van honderdduizenden huizenkopers aangetast, wat leidde tot een hypotheekboycot in meer dan 90 steden en waarschuwingen voor bredere systeemrisico\’s. De grote vraag is nu niet of, maar hoeveel het het banksysteem van $ 56 biljoen van de natie zal aantasten. In het ergste geval schat S&P Global Ratings dat 2,4 biljoen yuan (356 miljard dollar), of 6,4% van de hypotheken, gevaar loopt, terwijl Deutsche Bank AG waarschuwt dat minstens 7% van de woningkredieten in gevaar is. Tot dusver hebben beursgenoteerde banken gemeld dat slechts 2,1 miljard yuan aan achterstallige hypotheken rechtstreeks door de boycot is getroffen. \”Banken zitten gevangen tussen hamer en aambeeld\”, zegt Zhiwu Chen, hoogleraar financiën aan de University of Hong Kong Business School. “Als ze de ontwikkelaars niet helpen de projecten af ​​te ronden, zouden ze veel meer verliezen. Als ze dat wel doen, zou dat de overheid natuurlijk blij maken, maar ze vergroten hun blootstelling aan vertraagde vastgoedprojecten.” Beijing, al geplaagd door de tegenwind van de vertragende economische groei, Covid-verstoringen en de recordhoge jeugdwerkloosheid, plaatst financiële en sociale stabiliteit bovenaan zijn prioriteiten. De blootstelling van Chinese banken aan de vastgoedsector overtreft die van elke andere sector. Volgens gegevens van de People\’s Bank of China stond er eind maart 39 biljoen yuan aan uitstaande hypotheken en nog eens 13 biljoen yuan aan leningen aan ontwikkelaars. De vastgoedmarkt is de ultieme basis voor financiële stabiliteit in China, zei Teneo Holdings-directeur Gabriel Wildau deze maand in een rapport.