Dreigt er een nieuwe kredietcrisis?

\"\"

De goud- en zilverprijzen boeken sterke winsten in de eerste dagen van de week. Zilver bereikte het hoogste punt in zes weken en brak door het niveau van $ 20, terwijl goud een hoogste punt in drie weken bereikte en boven het belangrijkste niveau van $ 1.700 uitbrak. Vanmorgen werd een troy ounce verhandeld aan $ 1.729,50.

De twee edelmetalen gelden weer als veilige vluchthavens, aangezien de wereldwijde aandelen- en financiële markten zenuwachtig blijven terwijl de media zich richten op een wanhopige Russische president die zijn toevlucht kan nemen tot het gebruik van kernwapens in zijn oorlog met Oekraïne.

De financiële markten zijn op een ongemakkelijke manier aan de maand oktober begonnen, een maand waarvan de geschiedenis laat zien dat ze moeilijk kan zijn voor de aandelen- en financiële markten.

Er doen berichten en geruchten de ronde dat zakenbank Credit Suisse in ernstige financiële problemen zou kunnen komen.

Broker SP Angel zei vanmorgen in een e-mail: “Een wereldwijde verkrapping van de liquiditeit door de centrale banken treft de kredietsector en er beginnen tekenen van een kredietcrisis aan de oppervlakte te komen. Een syndicaat van banken, waaronder Barclays en Bank of America, annuleerde vorige week een schuldaanbod van $ 3,9 miljard vanwege een opvallend gebrek aan vraag.

Bloomberg meldt dat een groep financiële instellingen, waaronder Goldman Sachs, Bank of America en Credit Suisse, verliezen hebben geleden van naar schatting meer dan $ 1 miljard op een schuldpakket aan private equity-bedrijven te midden van hogere rentevoeten en een lagere vraag. De uitstroom van Amerikaanse obligaties van beleggingskwaliteit bereikte vorige week het op twee na hoogste niveau ooit, na zes weken van opnames voor een bedrag van in totaal $ 22,3 miljard. Credit default swaps tussen grote Europese banken zijn in september enorm gestegen, waarbij de CEO van Credit Suisse opmerkte dat de bank voor een \”kritiek moment\” stond.