Verzwakkende fabrieksactiviteiten jagen goud- en zilverprijs omhoog

\"\"

De goudmarkt ervaart een hernieuwd momentum, aangezien de zwakke productieactiviteit (manufacturing) in de VS de vraag naar veilige havens zoals de edelmetalen stimuleert.

Uit de meest recente gegevens van het Institute for Supply Management blijkt dat de activiteiten in de verwerkende industrie in september achteruit boerden. De ISM index daalde vorige maand tot 50,9%, waarbij de verwachtingen niet werden gehaald en waarbij de index tevens daalde ten opzichte van een stand van 52,8% in augustus.

Economen rekenden op een relatief stabiele activiteit van 52,5%. Het rapport merkte op dat de manufacturing activiteit zich op het laagste punt bevindt sinds mei 2020, toen de wereldeconomie op hol sloeg toen zowat alle landen strikte lockdownmaatregelen implementeerden als gevolg van de COVID-19-pandemie.

“De Amerikaanse productiesector blijft groeien, maar in het laagste tempo sinds het begin van het pandemische herstel. Na vier opeenvolgende maanden waarin bedrijven melding maakten van afnemende nieuwe orderpercentages, weerspiegelt de index voor de maand september dat bedrijven zich aanpassen aan een mogelijke toekomstige lagere vraag”, zegt Timothy Fiore, voorzitter van de ISM Manufacturing Business Survey Committee.

De goudmarkt heeft een nieuw koopmomentum gevonden als eerste reactie op de teleurstellende gegevens. Het rapport benadrukte de groeiende zwakte in een aantal belangrijke componenten van de economie. De nieuwe orders daalden tot 47,1%, een daling ten opzichte van de lezing in augustus van 51,3%. Tegelijkertijd steeg de productie-index van 50,4% naar 50,6%. Het rapport wees ook op zwakte op de arbeidsmarkt, waarbij de werkgelegenheidsindex daalde tot 48,7%, een daling ten opzichte van het niveau van augustus op 54,2%.

Katherine Judge, senior econoom bij CIBC, zei dat de gegevens consistent zijn met een vertraging van de vraag naar goederen. Het rapport merkte ook op dat de inflatiedruk blijft afnemen. De prijsindex daalde tot 51,7%, een daling ten opzichte van de lezing in augustus van 52,5%. Dit alles werkt de vraag naar veilige vluchthavens naar goud in de hand.