Kostprijs herfinanciering overheden blijft maar stijgen

\"\"

Overheden en bedrijven over de hele wereld worden geconfronteerd met ongekend hoge kosten om obligaties te herfinancieren, een last die de kloven in de schuldmarkten zal verdiepen en meer kwetsbaarheden bij zwakkere kredietnemers zal blootleggen.

Een minister van Financiën van eender welk land die nu nieuwe obligaties wil uitgeven, zal een rente moeten betalen die gemiddeld ongeveer 156 basispunten hoger is dan de coupons op bestaande effecten. Dat komt neer op meer dan $ 1.000 miljard aan extra kosten als al die obligaties wereldwijd zouden worden geherfinancierd, dit volgens een berekening met behulp van een Bloomberg-index die ongeveer $ 65 biljoen aan overheids- en bedrijfsschulden in verschillende valuta\’s volgt.

Die brede benchmark van de wereldwijde schulden verloor het afgelopen kwartaal 6,8% en dat was de op één na ergste daling na een recorddaling in de voorgaande drie maanden, blijkt uit gegevens die teruggaan tot 1999. Maandag bracht weinig verlichting, waarbij de spreads op Aziatische hoogwaardige dollarobligaties weinig veranderden nadat ze vorige week in zes maanden het sterkst waren gestegen.

Het doorschuiven van schulden blijkt steeds lastiger te worden voor zwakkere kredietnemers, aangezien crediteuren het risico van een wereldwijde recessie in prijzen. De meeste regeringen en bedrijven kunnen de hogere financieringsrekeningen nog steeds dragen, maar de stijgende geldstromen en de volatiliteit zorgen ervoor dat de kredietmarkten beginnen te bezwijken.