Fed gouverneur John Williams wil nog meer renteverhogingen

\"\"+

John Williams, de voorzitter van de raad van bestuur van de New York Federal Reserve, zei dat de referentierente van de Fed in de loop van de tijd moet stijgen naar ongeveer 4,5% om de inflatie onder controle te krijgen.

Williams, die ook de vicevoorzitter is van het Federal Open Market Committee (FOMC) dat over het monetaire beleid beslist, vertelde tijdens een speech dat het tempo en het uiteindelijke einde van de renteverhogingen zullen worden bepaald door de prestaties van de economie.

De Fed heeft de Federal Funds-rente in elk van de laatste drie vergaderingen met 75 basispunten (bps) verhoogd om de inflatie, die in de buurt van het hoogste jaarlijkse tarief in vier decennia ligt, terug te dringen.

Verwacht wordt dat de Fed volgende maand nog een verhoging van 75 bp zal aankondigen, met een extra verhoging van 50 bp in december. Dat zou de streefrente op een bandbreedte van 4,25% tot 4,5% brengen. De FedWatch Tool van CME Group geeft aan dat de kans dat dit gebeurt 63,3% is.

Williams merkte op dat de monetaire verkrapping van de Fed de groei zal beïnvloeden en waarschijnlijk zal leiden tot een toename van de werkloosheid. Hij voegde er echter aan toe dat beleidsmakers op de goede weg zijn om de economie enigszins te vertragen en tegelijkertijd de prijzen te verlagen.

Williams zei dat hij er zeker van is dat de inflatie volgend jaar behoorlijk aanzienlijk zal dalen. De Fed heeft in de afgelopen maanden de bal wel vaker misgeslagen, zodat nog afgewacht moet worden of ze ditmaal op het juiste pad zit.