Aziatische kopers kopen massaal goud, premies zijn ongewoon hoog

\"\"

Er is een wereldwijde migratie gaande op de goudmarkt, aangezien westerse investeerders het edelmetaal dumpen terwijl Aziatische kopers profiteren van een dalende prijs om goedkoop sieraden, munten en baren te kopen.

Stijgende tarieven die goud minder aantrekkelijk maken als investering, betekenen dat grote hoeveelheden metaal uit kluizen in financiële centra zoals New York worden gehaald en naar het oosten gaan om aan de vraag op de goudmarkt van Shanghai of de Grand Bazaar van Istanbul te voldoen.

Sterker nog, het kan allemaal niet snel genoeg gaan.

Logistieke problemen in combinatie met eigenaardigheden van de markt maken het moeilijk voor handelaren om genoeg edelmetaal te krijgen om aan de vraag van de klanten te voldoen. Als gevolg hiervan worden goud en zilver in sommige Aziatische markten verkocht tegen ongewoon hoge premies boven de wereldwijde benchmarkprijs.

“De prikkel om goud aan te houden is in de westerse landen een stuk lager. Het gaat nu van west naar oost”, zegt Joseph Stefans, hoofd van de handel bij MKS PAMP SA, een goudraffinaderij en handelsbedrijf. “We proberen zo goed mogelijk bij te blijven.”

De rotatie van metaal over de hele wereld maakt deel uit van een goudmarktcyclus die zich al tientallen jaren herhaalt: wanneer beleggers zich terugtrekken en de prijzen dalen, trekt de Aziatische vraag aan en stromen edele metalen massaal naar het oosten – wat helpt om een ​​bodem te leggen op de goudprijs in tijden van zwakheid.

Dan, wanneer de westerse vraag goud uiteindelijk weer stijgt, keert een groot deel ervan terug om in bankkluizen onder de straten van New York, Londen en Zürich te belanden.

Sinds de piek in maart is de goudprijs met 18% gedaald, doordat de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve tot massale liquidatie door financiële beleggers hebben geleid.

Volgens gegevens van de CME Group Inc. en London Bullion Market Association is sinds eind april meer dan 527 ton goud uit de kluizen van New York en Londen gestort die de twee grootste westerse markten ondersteunen.