Nobelprijswinnaar: snelle stijging van de rentevoeten vormt een bedreiging voor het financiële systeem

\"\"

Een van de drie nieuwe Nobelprijswinnaars voor de economie, Douglas Diamond, zei maandag dat de snelle stijging van de rente een bedreiging vormt voor het financiële systeem.

Op een persconferentie zei Diamond dat het onderzoek dat hij deed met Philip Dybvig laat zien wat er gebeurt als mensen het vertrouwen in de stabiliteit van het systeem beginnen te verliezen.

Diamond deelt de prijs voor economie met voormalig voorzitter van de Federal Reserve, Ben Bernanke, en met Dybvig.

De wetenschapper en Nobelprijswinnaar van de Universiteit van Chicago zei wel dat banken nu beter voorbereid zijn dan vóór de wereldwijde financiële crisis van 2008.

\”Het probleem is dat deze kwetsbaarheden, de angst voor runs en ontwrichtingscrises overal in de financiële sector kunnen optreden\”, zei hij. \”Het hoeven niet noodzakelijk opnieuw commerciële banken te zijn die opnieuw in de problemen belanden, zoals bij de vorige crisis het geval was.\”

Diamond zei dat het mogelijk is, maar niet per se wenselijk om nooit een financiële crisis te hebben. \”Het punt van ons werk is dat dit waarschijnlijk niet het beste doel is om te bereiken,\” zei hij. \”Dit omdat in veel omstandigheden juist het financiële systeem tot een crisis leidt. Het is erg moeilijk om zowel de creatie van extra liquiditeit als universele financiële stabiliteit te hebben, zei hij.

Zorgen over de toestand van de financiële markten en de wereldeconomie wogen tot dusver in 2022 op het investeringsklimaat, waardoor de Dow Jones Industrial Average, de S&P 500-index en de Nasdaq Composite Index, evenals wereldwijde benchmarks zoals de Londense FTSE 100, fors omlaag gingen.