Risico’s op een wereldwijde recessie nemen toe

\"\"

JP Morgan Chase & Co Chief Executive Jamie Dimon zei maandag dat de Verenigde Staten en de wereldeconomie halverwege volgend jaar in een recessie kunnen belanden, meldde CNBC maandag.

Op hol geslagen inflatie, grote renteverhogingen, de Russische invasie van Oekraïne en de onbekende neveneffecten van het kwantitatieve versoepelingsbeleid van de Federal Reserve behoren tot de indicatoren van een mogelijke recessie, aldus Dimon, aldus het rapport.

\”Dit zijn zeer, zeer ernstige dingen waarvan ik denk dat ze de VS en de wereld in een recessie zullen duwen – ik bedoel, Europa is al in een recessie – en ze zullen de VS waarschijnlijk over zes tot negen maanden in een recessie duwen \’, zei Dimon in een interview met CNBC.

Zijn opmerkingen komen op het moment dat de grote Amerikaanse banken vanaf vrijdag hun resultaten over het derde kwartaal zullen rapporteren. Tot dusver heeft de benchmark S&P 500-index dit jaar ongeveer 24% verloren, waarbij alle drie de grote Amerikaanse indices in een bearmarktgebied handelden.

Eerder dit jaar had Dimon investeerders gevraagd zich schrap te zetten voor een economische \”orkaan\”, waarbij JP Morgan, de grootste Amerikaanse investeringsbank, de inkoop van eigen aandelen in juli opschortte na het missen van de kwartaalverwachtingen van Wall Street.

Wereldbankpresident David Malpass en directeur van het Internationaal Monetair Fonds Kristalina Georgieva hebben ook gewaarschuwd voor een groeiend risico op een wereldwijde recessie en zeiden dat inflatie een probleem bleef na de Russische invasie van Oekraïne.