Goed economisch nieuws is slecht nieuws voor de financiële markten

\"\"

De Amerikaanse banenmarkt blijft ‘red hot’, zo bleek uit de werkloosheidscijfers voor de maand september die vorige week werden gepubliceerd. De eerste zwakte die in de data over de jobaanbiedingen werd gezien, werd niet weerspiegeld in de niet-agrarische loonlijsten.

Het ritme van maandelijks nieuw gecreëerde banen blijft ongetwijfeld sterk. Maar naast het hoofdcijfer bevestigen andere parameters dat de lonen blijven stijgen en dat er geen plotselinge toestroom is van Amerikanen die de arbeidsmarkt hadden verlaten om terug te komen. De uurlonen en de participatiegraad moeten de Fed inderdaad teleurstellen.

De centrale bank krijgt niet waar ze op hoopte, namelijk een afkoeling van de arbeidsmarkt. Het zet de toon voor mogelijk nog een teleurstellend CPI-cijfer later deze week. Hoewel het hoofdcijfer enigszins kan dalen, kan het kerncijfer koppig hoog blijven en zelfs stijgen als we kijken naar de consensusschattingen. Dit alles leidde ertoe dat zowel de obligatiemarkten als de aandelenmarkten werden geraakt. Het ondersteunt het idee dat goed economisch nieuws vandaag slecht nieuws is voor de financiële markten.