Risico’s op een ineenstorting van het wereldwijde financiële systeem zijn fors toegenomen (zegt het IMF)

\"\"

Volgens het Internationaal Monetair Fonds zijn de risico\’s op een ineenstorting van het wereldwijde financiële systeem gestegen tot niveaus die alleen tijdens eerdere crisissen werden waargenomen, aangezien de wereldeconomie wordt geconfronteerd met de naschokken van de coronaviruspandemie en van de Russische invasie van Oekraïne.

De in Washington gevestigde organisatie waarschuwde dinsdag voor het gevaar van snelle, wanordelijke dalingen van de koersen van aandelen en van andere activa en drong er bij de centrale banken op aan om hun noodzakelijke inspanningen om de torenhoge inflatie terug te dringen zorgvuldig en duidelijk op elkaar af te stemmen.

\”De mondiale omgeving is kwetsbaar\”, schreef IMF-financieel adviseur Tobias Adrian in een vooruitblik op het laatste Global Financial Stability Report van het Fonds. \”De financiële stabiliteitsrisico\’s zijn toegenomen en de risicobalans is naar beneden gekanteld.\”

Het IMF voorspelde dinsdag inderdaad verslechterende vooruitzichten voor de wereldeconomie als geheel, en onderstreepte dat de inspanningen om de hoogste inflatie in decennia te beheersen de schade van de oorlog in Oekraïne en de vertraging van China kunnen vergroten.

Financiële markten zijn extreem volatiel en minder liquide, aangezien beleggers worden geconfronteerd met een omgeving van hoge inflatie en agressieve verkrapping door de centrale banken die in decennia niet meer is gezien, aldus het IMF. De angst voor een wereldwijde recessie neemt toe en de gevaren van wanbetalingen nemen toe naarmate de rente stijgt.

Opkomende markten worden geconfronteerd met een groot aantal gevaren, van de kracht van de dollar en hoge leenkosten tot hardnekkig hoge inflatie en volatiele grondstoffenmarkten, aldus het IMF. Volgens de stresstests van het IMF zou maar liefst 29% van de banken in opkomende markten de kapitaalvereisten schenden in een rampzalig scenario dat een heropflakkering van de pandemie inhoudt.

Het fonds zei dat armere landen te maken hebben met ernstige stress en dat veel frontiermarkten te maken kunnen krijgen met wanbetalingen en moeilijke schuldherstructureringen. Meer dan de helft van alle lage-inkomenslanden wordt door het IMF beoordeeld als reeds in of met een grote kans om in een schuldencrisis terecht te komen.