Hedge fonds managers zijn huiverachtig om al terug in goud te stappen

\"\"

Zoals verwacht hebben hedgefondsen hun short posities in goud aanzienlijk teruggeschroefd, maar ze zijn volgens de laatste gegevens van de Commodity Futures Trading Commission nog steeds terughoudend om ​​grote bullish posities in te nemen.

Vorige week zagen de goudprijzen een indrukwekkende korte rally die de prijzen naar het hoogste punt in een maand dreef; de goudmarkt is er echter niet in geslaagd om constant boven de $1.700 per ounce stand te houden.

Goud zal trouwens moeite hebben om een ​​bullish momentum vast te houden nu de Federal Reserve de rente agressief blijft verhogen. De goudfutures van december werden voor het laatst verhandeld tegen $ 1.678,50 per ounce.

\”De aanhoudend stijgende inflatie suggereert dat het onwaarschijnlijk is dat de Fed preventief zal stoppen met verhogen. Een langdurige periode van restrictieve tarieven suggereert dat handelaren de sirene-oproepen van goud zullen blijven negeren, aangezien een aanhoudende neerwaartse trend waarschijnlijk de overhand zal hebben zolang kwantitatieve verkrapping de reële rente blijft opdrijven\”, aldus grondstoffenanalisten van TD Securities. De Canadese bank was het grootste deel van de zomer bearish op goud.

Volgens de CME FedWatch Tool zien de markten een kans van 85% dat de Federal Reserve de Fed Funds-rente in november met nog eens 75 basispunten zal verhogen. Grondstoffenanalisten bij Commerzbank zeiden dat de reële rente op schema ligt om te stijgen tot 1,7%, het hoogste niveau sinds augustus 2009.

\”Dit maakt goud minder aantrekkelijk als niet-rentedragende belegging. Zolang de tegenwind van de Amerikaanse dollar en de stijgende (reële) rente aanhoudt, zal goud waarschijnlijk in het defensief gedwongen blijven\”, aldus de analisten.

Het door de CFTC uitgesplitste Commitments of Traders-rapport voor de week die eindigde op 4 oktober toonde aan dat geldmanagers hun speculatieve bruto long posities in Comex-goudfutures met 8.635 contracten verhoogden tot 82.806. Tegelijkertijd daalden de shortposities met 27.584 contracten tot 89.681.

De netto shortpositie van goud staat nu op -6.875 contracten, een daling van 84% ten opzichte van de vorige week. De bearish positionering van goud bevindt zich op het laagste punt sinds begin augustus.

Grondstoffenanalisten bij Société Générale zeiden dat vorige week $ 4,7 miljard aan fondsen de goudmarkt binnenstroomde, de op twee na grootste stap sinds de CFTC in 2006 met haar bijgewerkte enquête begon.