Hogere Amerikaanse rentevoeten kunnen goudprijs onder druk blijven zetten

\"\"

De Amerikaanse economie blijft aan momentum verliezen en de dreiging van een recessie blijft groeien; de Federal Reserve zal echter haar monetaire beleid blijven aanscherpen, wat volgens een bedrijf gespecialiseerd in edelmetalen de goudprijs langer laag zou kunnen houden.

Hoewel de goudprijs zich heeft weten te herstellen van zijn dieptepunt voor de afgelopen twee jaar, blijft het edelmetaal vastzitten onder de $1.700 per ounce. De goudfutures van december werden voor het laatst verhandeld op $ 1.678,50 per ounce.

In hun laatste rapport over edelmetalen waarschuwden grondstoffenanalisten bij Heraeus Precious Metals de beleggers dat de goudmarkt tot voorbij het einde van het jaar zou kunnen blijven worstelen, aangezien stijgende rentetarieven de Amerikaanse dollar ondersteunen.

\”Hoe langer de Fed doorgaat op haar huidige pad, hoe langer een sterke dollar de goudprijs zal drukken\”, aldus de analisten van het Europese edelmetaalbedrijf.

Wat helpt om het goud te onderdrukken is het feit dat de markt elke mogelijke verschuiving in het monetaire beleid van de VS blijft verdringen. De markten zien de Federal Reserve pas tegen het einde van 2023 een draai maken wat de rente betreft. Volgens de CME FedWatch Tool hebben de markten de volgende maand bijna volledig een beweging van 75 basispunten in geprijsd.

\”De Fed loopt ver achter bij de bestrijding van de inflatie, die nog steeds ruim boven de doelstelling van 2% ligt\”, aldus de analisten in het rapport. \”Bovendien kan het element aan de aanbodzijde van de huidige inflatiecrisis niet worden opgelost met renteverhogingen, wat betekent dat de inflatie aan de vraagzijde wellicht krachtiger moet worden onderdrukt om de inflatie terug te brengen tot streefniveaus. Dit is iets wat het voor het laatst moest gedaan worden in het begin van de jaren tachtig.\”

Hoewel de activiteit in de Amerikaanse economie vertraagt, merkte Heraeus op dat de arbeidsmarkt redelijk veerkrachtig blijft. Vorige week zei het Bureau of Labor Statistics dat er in september 263.000 banen zijn gecreëerd, wat de verwachtingen ruimschoots overtreft. Tegelijkertijd daalde het werkloosheidscijfer tot het dieptepunt van vóór de pandemie.

\”Het werkloosheidspercentage van 3,5% bevindt zich nog steeds op een historisch laag niveau en duidt op een aanhoudende robuustheid op de arbeidsmarkt, en dat verdere renteverhogingen vrij makkelijk door de economie kunnen worden opgevangen\”, aldus de analisten.

Heraeus zei dat de spil van het monetaire beleid van de Federal Reserve de kritische factor blijft voor het uiteindelijke herstel van goud.

\”Zodra een vertragende Amerikaanse economie een wijziging in de monetaire politiek van de Fed afdwingt, zou de dollar naar verwachting beginnen te depreciëren, wat op zijn beurt de goudprijs kan opstuwen\”, aldus de analisten. \”Hoe langer de Fed doorgaat op haar huidige pad, hoe langer een sterke dollar de goudprijs zal drukken.