Komt er opnieuw een goudstandaard?

\"\"

Een Amerikaanse politicus stelt voor om de Amerikaanse economie en haar valuta weer stabiel te maken door een nieuwe goudstandaard in te voeren.

Vorige week introduceerde de Amerikaanse volksvertegenwoordiger Alex Mooney (R-WV) de Gold Standard Restoration Act. Het wetsvoorstel wil de Amerikaanse dollar aan het goud koppelen om de groeiende inflatiedreiging, de enorme tekortuitgaven en de instabiliteit binnen het Amerikaanse monetaire systeem aan te pakken.

\”De gouden standaard zou beschermen tegen de onverantwoordelijke bestedingspatronen van Washington en het creëren van geld uit het niets\”, zei vertegenwoordiger Mooney in een verklaring.

\”Prijzen zouden worden gevormd door de economie in plaats van door de dwaze invallen van bureaucraten. Onze economie zou niet langer overgeleverd zijn aan de genade van de Federal Reserve en aan de roekeloze Washington-uitgaven,\” voegde Mooney eraan toe.

In het wetsvoorstel werd opgemerkt dat de dollar sinds 2000 meer dan 30% van zijn koopkracht heeft verloren. Tegelijkertijd heeft de VS 97% van zijn koopkracht verloren sinds de Federal Reserve Act werd aangenomen door het congres in 1913.

De voorgestelde wetgeving zou de Federal Reserve en het Amerikaanse ministerie van Financiën verplichten om alle gegevens bekend te maken die betrekking hebben op de goudreserves van de overheid en op de aan goud gerelateerde transacties van de afgelopen 60 jaar.

De wetgeving wordt ondersteund door de Sound Money Defense League, een nationale Amerikaanse organisatie die zich inzet voor het erkennen van edele metalen in de VS als officieel geld. Deze League heeft politici geholpen om een wetgeving door te drukken om de verkoopbelasting op zilver en goud te verwijderen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor edele metalen naar de erkenning als harde valuta.

\”Het huidige op schulden gebaseerde fiatgeldsysteem dient voornamelijk ter ondersteuning van grote regeringen en rijke financiële insiders – terwijl het seriële beleid van de Federal Reserve van valutadaling spaarders en loontrekkenden straft omdat het de economie ondermijnt\”, legt Stefan Gleason, voorzitter van de Sound Money Defense League uit.

\”Een terugkeer naar de terugkoopbaarheid van goud zou het inflatieprobleem stoppen, de groeiende uitgaven van een verkwistende en inefficiënte regering beperken en een opwindend nieuw tijdperk van Amerikaanse welvaart inluiden\”, voegde Gleason eraan toe.

Hoewel de voorgestelde wetgeving enige steun van de basis heeft, zien sommige politieke analisten het als een verkeken kans. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft zich inderdaad al meermaals actief verzet tegen het idee van een gouden standaard.

\”Als u ons de opdracht zou geven om de dollarprijs van goud te stabiliseren, zou het monetaire beleid dat kunnen doen, maar andere dingen zouden fluctueren\”, zei Powell in 2019 tijdens zijn halfjaarlijkse getuigenis voor het congres. \”Dit is de reden waarom elk land ter wereld enkele decennia geleden de goudstandaard heeft verlaten.\”

Mooney’s voorstel voor een goudstandaard komt meer dan 50 jaar nadat president Richard Nixon de Amerikaanse dollar loskoppelde van de goudstandaard.

Analisten hebben al vaker gezegd dat er geen significante politieke wil is om een ​​nieuwe goudstandaard opnieuw in te voeren, aangezien dit aanzienlijke economische problemen zou veroorzaken.

\”Een goudstandaard zou ons in feite in een permanent beperkende krediet- en deflatoire omgeving plaatsen. Het zou een enorme beperking zijn\”, zei John Reade, hoofd goudstrateeg bij de World Gold Council, in een interview vorig jaar naar aanleiding van de 50e verjaardag van de beslissing van president Nixon om het gouden raam te sluiten.