\’Je hebt drie dagen\’, zei de gouverneur van de BoE

\"\"

\’Je hebt drie dagen\’, zei de gouverneur van de BoE. Drie dagen voor de pensioenfondsen en andere institutionele beleggers om hun posities op de Britse Gilt-markt te verbeteren. Dat omdat de BoE tegen vrijdag haar obligatie-opkoopprogramma zou beëindigen om de eeuwenoude Gilt-markt te stabiliseren. Voor wie het was vergeten: Gilts zijn Britse staatsobligaties.

Is het een grote blunder van de BoE om de investeerders te bedreigen dat ze zouden stoppen met het kopen van obligaties, zo vraagt Frank Vranken, Chef Investment Officer bij Edmond de Rothschild, zich af? De gouverneur Andrew Bailey zei immers heel duidelijk dat financiële stabiliteit deel uitmaakt van zijn mandaat. De FT meldde echter dat dezelfde gouverneur officieel toegaf dat hij, als het echt nodig was, obligaties zou blijven kopen. Dus wat is het: kopen of niet kopen ? Financiële markten haten dergelijke onzekerheid, en de deur open laten voor speculatie zal precies die onzekerheid veroorzaken bij forextraders en obligatiehandelaren.

De oorzaak van dit alles ligt natuurlijk in de enorme fout van de nieuwe Britse regering om een ​​fiscaal expansief beleid te lanceren. Het IMF vergeleek het gisteren met een situatie waarin in een auto twee stuurwielen worden gemanipuleerd door chauffeurs die in de tegenovergestelde richting proberen te rijden. Het werkt niet. Je kunt de centrale bank niet de rente laten verhogen terwijl de overheid tegelijkertijd fiscale experimenten doorvoert.

Het probleem met dit economisch gepruts in het VK is volgens Vranken dat het mogelijk rimpelingen veroorzaakt over het hele wereldwijde financiële landschap. De volatiliteit van obligaties is geëxplodeerd en de MOVE-index, een Amerikaanse graadmeter voor de volatiliteit van T-obligaties, is bijna terug op het hoogtepunt van de piek van de covid-crisis. Maar het sleept de volatiliteit van de aandelen, de VIX-index, mee. De voortschrijdende gemiddelden voor aandelenvolatiliteit nemen gestaag toe en mogelijk staan ​​we op het punt getuige te zijn van een piek die de VIX naar het 40-niveau duwt, waardoor de veelbesproken \’capitulatie\’ wordt geactiveerd. Een boodschap die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.