Wilde taferelen gisteren op de beurs van Wall Street, maar Amerikaanse aandelen zijn nog bijlange na geen koopjes

\"\"

Wilde taferelen gisteren op de beurs van Wall Street, waar een slecht inflatiecijfer de beurskoersen tegen alle logica in door het plafond joegen. Het was de eerste keer sinds juli dat de S&P 500 een intraday-daling van meer dan 2% teniet deed, waarbij de opgetekende wilde koersschommelingen nogmaals een handtekening zetten onder de aandelenmarkt zoals die zich in 2022 blijft gedragen.

Naar de oorzaak van al dat wild gedoe moet niet lang worden gezocht: de beleggers hebben alle moeite van de wereld om het beleidspad van de Fed en de impact ervan op de economie te raden. De index pakte voor de zesde keer sinds januari 2% omkeringsdagen, omhoog of omlaag, en maakt zich zodoende klaar voor het wildste jaar sinds de financiële crisis van 2008.

Een bull-argument dat tijdens de uitverkoop van de afgelopen maanden actueel is gebleven, is de veerkracht van de bedrijfswinsten. Nu het rapportageseizoen over het derde kwartaal op het punt staat in volle gang te gaan, kunnen de bulls zich optrekken aan de beter dan verwachte resultaten donderdag van bedrijven zoals Delta Air Lines Inc. en Walgreens Boots Alliance Inc. Eerder deze week (woensdag) gaf PepsiCo al het goede voorbeeld wat betreft het vrijgeven van meevallende resultaten.

Ondanks het verlies aan beurswaarde ter grootte van $ 15 biljoen van dit jaar, zijn aandelen verre goedkoop. Met 17,3 keer de winst ligt de multiple van de index boven de bodemwaarderingen van alle voorgaande 11 berencycli, zo blijkt uit gegevens verzameld door Bloomberg. Met andere woorden, als aandelen zich van hieruit herstellen, zal deze bodem van de berenmarkt de duurste zijn geweest sinds de jaren vijftig.

“Mensen realiseerden zich net dat er een keer een einde moet komen aan het langdurig neerhameren van risicovolle activa. FOMO leidt mensen om deze rally na te jagen”, zei Larry Weiss, hoofd aandelenhandel bij Instinet. “Helaas hebben we nog genoeg tijd om deze rally te verpesten.”