CEO JP Morgan is meer bezorgd over de geopolitiek dan over de kansen op een recessie

Een recessie in de VS en Europa is zeer waarschijnlijk, maar dat is niet wat JP Morgan Chase CEO Jamie Dimon en Goldman Sachs CEO David Solomon het meest zorgen baart.

Het risico van een recessie in ’s werelds grootste economie neemt toe naarmate de Federal Reserve het monetaire beleid blijft verstrakken met een verwachte nieuwe forse stijging in december.

 “We zullen waarschijnlijk een recessie hebben in de VS en ik denk dat er hoogstwaarschijnlijk ook een recessie in Europa zal zijn”, zei Solomon tijdens een paneldiscussie op de Future Investment Initiative-conferentie in Riyad. “Het lijdt geen twijfel dat de economische omstandigheden, naar mijn mening, vanaf hier aanzienlijk achteruit zullen boeren.”

 Tot dusver heeft de Fed de rente dit jaar met 375 basispunten verhoogd en Solomon ziet de Fed niet pauzeren totdat de Federal Funds-rente 4,5% bereikt. Binnen 6 maanden weten we of er al dan niet een recessie komt.

 Maar het grotere risico is volgens Dimon de toestand van de mondiale geopolitiek. “Er zijn veel dingen aan de horizon die me somber stemmen en die niet noodzakelijkerwijs de VS in een recessie kunnen duwen”, zei hij op dezelfde conferentie. “Dat is niet het belangrijkste waar we aan denken. Een recessie, daar raken we wel doorheen. Ik zou me veel meer zorgen maken over de geopolitiek in de wereld van vandaag.”

 Het belangrijkste voor Dimon is de geopolitiek rond Rusland en Oekraïne, Amerika en China en de relaties van deze landen met de westerse wereld”, zei hij. “Die politieke verhoudingen zijn in mijn ogen veel zorgwekkender zijn dan het antwoord op de vraag of er een milde dan wel een ernstige recessie op til is.”

Dimon verwees naar de Russische oorlog in Oekraïne, die zijn achtste maand is ingegaan, en de recente ontwikkelingen in China, waar leider Xi Jinping de controle consolideerde en een derde termijn bekrachtigde.

Dimon gaf ook de schuld aan het gebrek aan Amerikaans leiderschap. “Als je geen sterk Amerikaans leiderschap, zul je chaos krijgen zoals je die nu in Oekraïne ziet.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *