‘Dit moest wel slecht aflopen’; Warren Buffett over Bitcoin

‘ Dit moest wel slecht aflopen’: sinds de piek op $ 69.000 is Bitcoin met meer dan 70% gekelderd en de verwachting dat dit ooit zo gebeuren is meteen ook de reden waarom Warren Buffett al die tijd een hekel had aan cryptocurrencies.

Het is een moeilijk jaar geweest voor Bitcoin en zijn aanhangers, maar daar was Buffett natuurlijk niet bij. Al in 2018 voorspelde het Orakel van Omaha dat Bitcoin en de andere cryptocurrencies op levensgrote problemen afstevenden.

“Het verhaal van de crypto’s zal een zeer slecht einde kennen”, vertelde Warren Buffett destijds aan CNBC.

Na op 10 november 2021 een record van ongeveer $ 69.000 per eenheid te hebben bereikt, heeft ’s werelds toonaangevende digitale valuta sindsdien ongeveer 76% van zijn waarde gewist, met nog een koers van iets minder dan $ 17.395 op moment van schrijven.

Beleggers (als we dit woord mogen gebruiken) die ooit dachten dat ze een kans van hun leven hadden gemist, zuchten nu van opluchting; ondertussen proberen degenen die zich op het hoogtepunt hebben ingekocht niet aan hun verliezen te denken.

Wat zou ’s werelds beroemdste belegger zeggen tegen degenen die misschien overwegen hun investeringsapps op te starten om Bitcoin voor een spotprijs te kopen?

“Als je alle Bitcoin ter wereld zou bezitten en je zou die mij voor $ 25 zou aanbieden, moet ik het nog niet hebben”, vertelde Buffett eerder dit jaar aan CNBC.

Afgezien van het teleurstellende trackrecord van Bitcoin, zijn hier nog drie redenen waarom Buffett ver uit de buurt zal blijven.

1. Het heeft helemaal geen unieke waarde’

De miljardairinvesteerder houdt niet van Bitcoin omdat hij het als een onproductief bezit beschouwt.

Buffett heeft een bekende voorkeur voor aandelen van bedrijven waarvan de waarde – en cashflow – afkomstig is van het produceren van dingen. Maar cryptocurrencies hebben geen echte waarde, zei Buffett in een CNBC-interview in 2020.

“Ze reproduceren niet, ze kunnen je geen cheque sturen, ze kunnen niets doen en het enige waar je op hoopt is dat iemand anders langs komt en je meer geld voor die crypto’s betaalt dan je er zelf voor hebt betaald. Maar dan zit die persoon wel zelf met de zwarte piet opgezadeld.”

Hoewel Bitcoin bedoeld is om echte waarde te bieden als betalingssysteem, is dat gebruik er van nog steeds vrij beperkt. Zoals Buffett het ziet, komt de waarde van Bitcoin voort uit het optimisme dat iemand anders er in de toekomst meer voor wil betalen dan u vandaag betaalt. Wat wel een zeer wankele basis is.

2. Buffett denkt niet dat crypto kans maakt als geld

Buffett heeft in de loop der jaren zijn visie over Bitcoin en de cryptocurrencies niet onder stoelen of banken steekt “Ik heb geen Bitcoin. Ik bezit geen cryptocurrency, dat zal ik ook nooit doen”, vertelde hij in 2020 aan CNBC.

Als verhandelbaar actief nam Bitcoin een hoge vlucht. Maar voldoet het aan de drie criteria van geld? Volgens de meest gangbare definitie wordt geld verondersteld een ruilmiddel, een waardeopslag en een rekeneenheid te zijn.

Maar Buffett noemt het een ‘luchtspiegeling’.

“Het voldoet niet aan de drie voorwaarden om zich een valuta te mogen noemen”, zei de miljardair in 2014 op CNBC. “Het is geen duurzaam ruilmiddel, het is geen waardeopslag en het is geen monetaire rekeneenheid.”

3. Buffett begrijpt de crypto’s niet

Buffett werd een van de meest succesvolle beleggers in de geschiedenis door vast te houden aan aandelen die hij begrijpt.

“Ik kom al genoeg in de problemen met dingen waarvan ik denk dat ik er iets van weet. Waarom zou ik in hemelsnaam een long- of shortpositie innemen in iets waar ik niets vanaf weet?”

Maar mensen houden van gokken, vertelde hij CNBC na een jaarlijkse bijeenkomst van Berkshire Hathaway in 2018, wat een groot probleem is voor wie waagt in zee te gaan met niet-productieve activa zoals de crypto’s.

“Als je iets niet begrijpt, word je veel enthousiaster dan wanneer je het wel begrijpt”, dat en niets anders is/was de zogenaamde magie van Bitcoin en de andere crypto’s.’ Maar die magie lijkt nu wel ver af, Bitcoin krijgt met steeds zwaardere tegenwind af te rekenen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *