Enorme vraag naar zilver in India, voorraden staan wereldwijd fors onder druk

De enorme vraag naar zilver in India zet de wereldvoorraden van het witte metaal fors onder druk

De Indiase zilverconsumptie zal dit jaar naar verwachting met ongeveer 80% stijgen tot een nieuw record, aangezien de Indiase handelaren na twee jaar vol Covid de beschikbare voorraden in de magazijnen van Londen tot Hong Kong opkopen.

Indiërs kochten historisch lage hoeveelheden zilver in 2020 en 2021, omdat de toeleveringsketens en de vraag werden getroffen door virusuitbraken. Terwijl consumenten zich in het laatste kwartaal van vorig jaar haastten naar juweliers om goud te kopen toen de pandemische beperkingen versoepelden, waardoor de verkoop van het gele metaal naar een recordhoogte steeg, groeide de vraag naar zilver met minder dan 25%.

Dit jaar ligt de zilververkoop weer op schema. De Indiase aankopen kunnen in 2022 de 8.000 ton overtreffen, tegen ongeveer 4.500 ton vorig jaar, zei Chirag Sheth, principal consultant bij Metals Focus Ltd. Dat is meer dan de vorige schatting van 5.900 ton die in april werd gedaan.

“We zien een sprong voorwaarts in de aankopen van zilver door de retailklanten, vergelijkbaar met wat we vorig jaar in goud zagen vanwege de opgekropte vraag,” zei Sheth.

Volgens de laatste gegevens van het Indiase ministerie van Handel bedroeg de invoer in de periode van januari tot augustus 6.370 ton, vergeleken met slechts 153,4 ton in het jaar daarvoor. Voor 2021 heeft het land slechts 2.803,4 ton verscheept.

India importeert ongeveer de helft van zijn zilver uit het VK, het vasteland van China en Hong Kong. Er wordt voornamelijk gekocht bij door de London Bullion Market Association geaccrediteerde magazijnen, en volgens Sheth nemen de voorraden in die kluizen nu af.

“Terwijl goud door de lucht naar het land wordt gebracht, komt zilver meestal over zee”, zei Sheth. “Maar door de enorme vraag komt nu alles per vliegtuig.” Wachttijden voor het inkopen van het metaal zijn ook gestegen, waarbij leveranciers ongeveer 20 dagen nodig hebben om een bestelling te verzenden, zei hij.

Het zilvervoorraad in Londense kluizen daalde eind september tot 27.101 ton, het laagste sinds het begin van de metingen in 2016, volgens de LBMA. De zilverprijs in India uitgedrukt in roepie is dit jaar met ongeveer 6% gedaald, terwijl de goudprijs uitgedrukt in roepies met ongeveer 5% is gestegen. Futures van het witte metaal op lokale beurzen worden verhandeld tegen 58.869 roepies per kilogram, nog steeds ruim onder het record van 77.949 roepies dat in 2020 werd bereikt.

De vraag naar sieraden omvat meer dan een derde van de totale consumptie in India, terwijl bijna een kwart naar de industriële sector gaat en de rest wordt gebruikt in zilverwerk en andere toepassingen. Het metaal is populair in landelijke gebieden waar het wordt gezien als ‘poor man’s gold’, omdat het vele malen goedkoper is dan zijn mede-edelmetaal.

“Zilver was relatief goedkoop geprijsd in vergelijking met goud, dus dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom investeerders het metaal kochten”, zei Perth Mint Treasurer Sawan Tanna. “Wat de institutionele vraag naar zilver betreft, zagen we dat er in India een enorme vraag was naar grote zilverbaren, puur omdat de spotprijs van zilver historisch gezien relatief laag was.”

De vraag naar zilver in India kan de komende drie tot vier maanden sterk zijn voordat hij zich stabiliseert, zei Sheth. De consumptie in 2023 zal niet zo robuust zijn als dit jaar, zo voegde hij er nog aan toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *