Goudprijs is krachtig opgeveerd

De goudprijs steeg vrijdag 4 november met meer dan 2% toen de dollar daalde nadat gegevens die een stijging van de Amerikaanse werkloosheid in oktober lieten zien, het optimisme deden toenemen dat de Federal Reserve minder agressief zou zijn met toekomstige renteverhogingen.

Amerikaanse werkgevers hebben in oktober meer werknemers aangenomen dan verwacht, maar een stijging van het werkloosheidspercentage tot 3,7% duidde op enige versoepeling op de arbeidsmarkt. Die is met andere woorden weer wat minder krap geworden.

“Het Amerikaanse banenrapport heeft gegeven wat de markt wilde zien en dat heeft ertoe geleid dat de goudprijs is gestegen”, zegt Jim Wyckoff, senior analist bij Kitco Metals.

Spot goud steeg die vrijdag met 2,6% tot $ 1.671,91 per ounce om en de Amerikaanse goudfutures stegen met 2,6% tot $ 1.674,00 per ounce.

Na de publicatie van het rapport over de arbeidsmarkt daalde de dollarindex met 1,4%, waardoor goud in dollar aantrekkelijker werd voor buitenlandse kopers. Vorige week vrijdag steeg de vrijdag verder tot in de buurt van $ 1.750.

Woensdag 2 november verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente met 75 basispunten en Fed-voorzitter Jerome Powell zei dat het zeer voorbarig was om na te denken over een pauze.

Ondertussen zei Susan Collins, president van de Boston Fed, dat hoewel ze steun geeft aan het doorzetten van renteverhogingen om de inflatie te verlagen, er een goede kans is dat het tempo van toekomstige stijgingen kleiner wordt.

Goud wordt beschouwd als een inflatie hedge, maar hoge rentetarieven deuken de aantrekkingskracht van het niet-renderende actief.

“De lange variabele vertragingen van de verkrapping door de Fed hebben traders ervan overtuigd dat de centrale bank kiest voor een langzamer tempo van de rentestijgingen alvorens op een bepaald moment te beslissen wanneer ze ermee wil stoppen”, zegt Edward Moya, senior analist bij OANDA. Daarmee valt echter een stukje steun onder de dollar weg en dat lijkt goed nieuws te zijn voor de goudprijs.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *