Goud heeft het stadium bereikt waar we allemaal van dromen (en we mogen blijven dromen)

Laten we een ritje maken met de tijdmachine. Waarom was iedereen zo optimistisch over goud in de periode 2008-2011? Kwantitatieve versoepeling, zo luidde het simpele antwoord op deze vraag. Dat lijkt tegenwoordig een wat vreemd antwoord, na meer dan een decennium van aan-en-uit geldcreatie, maar de toenmalige gedachte was dat we te veel geld zouden drukken en dat dit inflatie zou veroorzaken. Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk is het gelukt.

Ze zeggen dat goud een afdekking is tegen inflatie – dat het een slimme strategie voor risicobeheer is. Misschien is het dat wel, maar het is een zeer onvolmaakte. Want we hebben veel inflatie en goud is de afgelopen acht maanden in prijs gedaald. Daar is niet meteen een verklaring voor beschikbaar.

Toch is goud nog steeds een afdekking tegen inflatie op de lange termijn. Een woordje uitleg is hier op zijn plaats. Het is namelijk onwaarschijnlijk dat de Fed bereid is te doen wat nodig is om de inflatie uit te bannen. Centrale bankiers spreken op dit moment stoere taal, maar er zijn steeds meer stemmen binnen de Fed die oproepen tot een pauze in de renteverhogingen en die zeggen dat we rekening moeten houden met het cumulatieve effect van verkrapping en de vertragingen die samenhangen met het monetaire beleid. Dit is een kwestie van veel discussie op Twitter en elders.

Als je kijkt naar de twee andere grote inflatie-episodes in de geschiedenis, de jaren veertig en zeventig, zul je merken dat er in de loop der jaren telkens meerdere inflatiegolven waren. We zitten momenteel aan de achterkant van de eerste golf. De kans is groot dat de Fed zal bijdraaien, de inflatie een tijdje zal matigen en vervolgens zullen we een tweede golf krijgen die nog groter is dan de eerste.

Maar in werkelijkheid reageert goud niet zozeer op inflatie als wel op de Fed. Hoe meer de Fed verhoogt, hoe meer het goud onder druk wordt gezet. Zo steeg de goudprijs na een hint van pauze van de Boston Fed president Susan Collins dat de rente aan een trager tempo kan worden verhoogd. Er is niet veel voor nodig om de edelmetalen in beweging te brengen, zo blijkt.

Bovendien is de kans levensgroot dat de economische gegevens in de komende weken en maanden aanzienlijk zullen verslechteren (omdat de economie zucht en kreunt onder het gewicht van de hogere rentevoeten). Als dat zo is, zullen de renteverhogingen stoppen. Wijlen Paul Volcker is een legende in het centrale bankwezen omdat hij er in slaagde de inflatie van de jaren 70 een halt toe te groepen. Onder het bewind van Volcker kromp de Amerikaanse economie in een jaar tijd met 6%. Powell doet alsof hij een stoere kerel is, maar hij is eigenlijk een watje. Uiteindelijk zal de oorzaak van de niet aanpakken en dus zal ze weer terugkomen.

Sinds 2000 heeft één activum beter gepresteerd dan obligaties, onroerend goed en zelfs de S&P 500… maar 90% van de beleggers heeft het niet in hun portefeuilles. Als u aan het sparen bent voor uw pensioen en wilt vasthouden waar u zo hard voor heeft gewerkt, overweeg dan om uw portefeuille vandaag anders te verdelen. En vergeet dan goud niet, want dat is de activaklasse die zo goed heeft gepresteerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *