Boze Powell weert zich als een duivel in een wijwatervat, maar zal de inflatie niet onder controle krijgen

De Amerikaanse centrale bank heeft een ‘missie’, maar inflatie is ‘ingebed’ geworden in de economie en dat is een levensgroot probleem. De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, is boos over de hoge prijzen en heeft een missie om de inflatie te verpletteren, zei Jeffrey Tucker, oprichter en voorzitter van het Brownstone Institute.

“Powell gelooft dat hij de inflatie niet onder controle krijgt totdat hij een positieve reële rente te zien krijgt… zelfs als dat een diepe recessie met zich meebrengt”, zei Tucker. “Powell lijkt op dit moment een erg boze man, maar boosheid alleen volstaat niet om problemen op te lossen.”

De CPI-gegevens van oktober tonen aan dat de inflatie met 7,7 procent op jaarbasis is gestegen, wat lager was de verwachting van een inflatie van 7,9 procent. Tucker vreest echter dat de inflatie ‘ingebed’ is geraakt en dat het lang zal duren om terug te keren naar de doelstelling van 2 procent van de Federal Reserve.

“We zien in de VS, maar  ook elders in de wereld, stijgende nominale lonen en die verspreidingen zich naar de rest van de economie, wat alleen maar de inflatieverwachtingen voedt”, zei hij. “Ik zie deze inflatie de komende twaalf maanden echt niet in de buurt komen van die doelstelling van 2 procent.”

Wat betreft de tussentijdse verkiezingen: Tucker zei dat de GOP geen duidelijke boodschap had gecommuniceerd, wat hen verkiezingsoverwinningen kostte. Ondanks dat de inflatie onrustwekkend is te midden van een wegzakkende economie, boden de Republikeinen geen corrigerend beleid.

“Je moet duidelijkheid hebben over waarom deze dingen gebeuren en wat er aan gedaan moet worden”, zei Tucker. “Dat is waar ik denk dat de Republikeinen volledig hebben gefaald.”

Tucker suggereerde dat de Republikeinen radicale bezuinigingen hadden moeten voorstellen aan de Amerikaanse regering, maar de ‘ruggengraat’ misten om dat te doen.

“We moeten af van de administratieve bureaucratie die enorme proporties heeft aangenomen”, zei hij. “Er zijn 435 bureaus voor van alles en nog wat en daar hebben we er waarschijnlijk maar een handvol van echt nodig. Er moet overal in geknipt worden.”

De Amerikaanse economie glijdt in recessiegebied terwijl de Fed de rente verhoogt en de inflatie hoog blijft, zodat Tucker vaststelt dat het tijd is om ons op het ergste voor te bereiden. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *