Een koude wind waait door de technologiesector wereldwijd en die belooft niet veel goeds

‘We zullen spectaculaire bedrijfsfaillissementen zien’: dat is de belangrijkste boodschap die we hebben onthouden van de technologieconferentie Web Summit 2022. CEO’s en investeerders waren het daar zonder meer over eens wat het einde van goedkoop geld betekent voor de technologiesector. Een koude wind waait door de technologiesector wereldwijd en dat belooft niet veel goeds. Onder de ‘boom’ van de techno’s lijkt alleszins voorlopig een streep te zijn getrokken. De cryptowinter geeft daaromtrent een duidelijk signaal.

Op Web Summit waarschuwden startup-oprichters en investeerders de collega-ondernemers dat het tijd was om de kosten in toom te houden en zich te concentreren op de fundamentele gang van zaken. “De kaarten liggen dit jaar compleet anders geschud dan vorig jaar”, zo stelde Guillaume Pousaz, CEO van het in Londen gevestigde betalingsbedrijf Checkout.com.

Eenhoornbedrijven met een waarde van meerdere miljarden dollars zullen instorten door spectaculaire mislukkingen, waarschuwde Par-Jorgen Parson, partner bij durfkapitaalbedrijf Northzone, aan CNBC.

“Wat zeker is, is alvast dat het landschap in de fondsenwerving grondig is veranderd”, zei Guillaume Pousaz. Vorig jaar kon een klein team van zijn bedrijf een PDF-deck delen met investeerders wat volgens Pousaz onmiddellijk $ 6 miljoen aan startkapitaal opleverde – een duidelijk signaal dat het optimisme in de technologiesector door het plafond wast gevlogen.

Checkout.com zelf zag zijn waardering bijna verdrievoudigen tot $ 40 miljard in januari na een nieuwe aandelenronde. Het bedrijf genereerde in 2020 een omzet van $ 252,7 miljoen en een verlies vóór belastingen van $ 38,3 miljoen. De beurswaarde staat dus alleszins voorlopig niet in verhouding tot de resultaten.

De waarderingen van technologiebedrijven staan enorm onder druk door stijgende rentetarieven, hoge inflatie en het vooruitzicht van een wereldwijde economische neergang. De Fed en andere centrale banken verhogen de rentetarieven en maken een einde aan de monetaire verruiming uit het pandemietijdperk om een torenhoge inflatie af te wenden.

Dat heeft geleid tot een scherpe terugval bij de voordien snelgroeiende technologieaandelen, wat op zijn beurt gevolgen heeft gehad voor de start-ups, die geld inzamelen tegen lagere waarderingen in zogenaamde ‘down-rondes’. Bedrijven als Stripe en Klarna hebben dit jaar hun waarderingen met respectievelijk 28% en 85% zien dalen.

“Wat we de afgelopen jaren hebben meegemaakt, zullen we waarschijnlijk niet vaak meer meemaken. Het geld was zo goed als gratis”, zei Pousaz. “Dat is door de geschiedenis heen heel zeldzaam. Nu hebben we hogere rentetarieven en die zullen steeds hoger worden.”

Hogere rentetarieven betekenen uitdagingen voor een groot deel van de markt, maar ze vertegenwoordigen een zware tegenslag voor technologiebedrijven die geld verliezen. Beleggers waarderen bedrijven op basis van de contante waarde van toekomstige cashflow en hogere tarieven verlagen het bedrag van die verwachte cashflow. Het ziet er naar uit dat de problemen bij de technologiebedrijven alleen maar groter zullen worden tegen de achtergrond van alsmaar stijgende rentevoeten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *