Dallas Fed voorspelt dat Amerikaanse huizenprijzen met 20% kunnen dalen: wat met de Belgische markt?

De huizenprijzen in de VS kunnen tot wel 20% dalen als gevolg van xs sterke stijging van de hypotheekrente dit jaar. Volgens een rapport van de Dallas Federal Reserve verhogen de hogere rentetarieven de kosten van het huisbezit dramatisch en wordt zo de kans vergroot op een ernstige correctie van de huizemarkt.

Enrique Martinez-Garcia, econoom van de Dallas Fed, zei wel dat het potentieel voor de huizen van het land om maar liefst een vijfde van hun waarde te verliezen, een “pessimistisch scenario” vertegenwoordigt. Als de huizenprijzen in het scenario van Martinez-Garcia met 15-20% dalen, kan de persoonlijke consumptie volgens hem met 0,5 tot 0,7 procentpunt dalen.

“Een dergelijk negatief vermogenseffect op de totale vraag zou de vraag naar woningen verder beperken, de (huis)prijscorrectie verdiepen en een negatieve feedbackloop in gang zetten”, zei Martinez-Garcia in een release.

De gemiddelde rente op een hypotheek met een vaste rente van 30 jaar is gestegen van ongeveer 3% in januari tot meer dan 7% toen de Federal Reserve de rente agressief verhoogde in een poging de inflatie af te koelen.

Martinez-Garcia zei verder nog dat de Fed in het ideale geval voorzichtig de inflatie zal terugdringen zonder een neerwaartse huizenprijsspiraal te veroorzaken.

Hoe ziet de situatie op de Belgische vastgoedmarkt er uit? Hogere rentevoeten spelen hier in een veel minder mate een rol. De ECB staat namelijk huiverig tegenover overhaaste rentestijgingen. Anderzijds kan de vrees voor een economische terugval de woningprijzen onder druk zetten. Krijgen we hier ook een correctie met 20%? Het is te vroeg om daar al iets zinnigs over te zeggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *