Franco-Nevada is geen goudmijnbedrijf zoals alle andere

Franco-Nevada (NYSE: FNV) is een in Canada gevestigd streaming- en royaltybedrijf. Het heeft een gediversifieerde portefeuille, met onder andere goud, zilver, metalen uit de platinagroep (PGM’s), ijzererts en olie en gas. In het tweede kwartaal van 2022 kwam 54% van de omzet uit goud.

Een groot voordeel van de focus van Franco-Nevada op royalty’s en streaming is dat deze strategie de risico’s vermindert. Het bedrijf wordt niet geconfronteerd met de kapitaal- en bedrijfskostenoverschrijdingen die de mijnbouwbedrijven in het verleden vaak hebben geteisterd. Tegelijkertijd positioneren de overeenkomsten van Franco-Nevada het bedrijf om te profiteren van het feit dat zijn mijnbouwpartners exploratie- en uitbreidingsprojecten voltooien.

De streaming- en royaltycontracten van Franco-Nevada bieden het de mogelijkheid om veel geld te genereren door de fysieke grondstoffen die het ontvangt te verkopen. Die cashflow stelt het in staat om in nieuwe deals te investeren en een dividend uit te keren.

Franco-Nevada heeft zijn dividend elk jaar verhoogd sinds zijn beursintroductie (IPO) in 2008, en bereikte in 2022 een mijlpaal van 15 opeenvolgende jaren van dividendverhogingen. Terwijl het nog over voldoende financiële flexibiliteit beschikt om te investeren in nieuwe royalty- en streamingovereenkomsten.

Omdat Franco-Nevada kan profiteren van goudwinning zonder blootstelling aan de risico’s van mijnontwikkeling, presteerde zijn aandeel historisch gezien beter dan de prijs van goud en andere goudmijnaandelen. Al deze factoren maken het ideaal als goudaandelen. Ook dit presteerde het aandeel beter dan het beursgemiddelde op Wall Street.

En voor degenen die geïnteresseerd zijn in ESG-factoren: in het activahandboek van Franco-Nevada voor 2022 stelde het bedrijf een doel om tegen 2025 40% diverse vertegenwoordiging te bereiken in de raad van bestuur en het senior management. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *