Werkloosheid blijft overal laag, rente kan dus verder omhoog

In Europa blijft de arbeidsmarkt vrij krap ondanks de economische vertraging. De online vacatures stijgen nog steeds in Duitsland en houden elders in Europa goed stand. En in de VS ligt het werkloosheidspercentage na een hele reeks renteverhogingen nog steeds ruim onder de 4 procent. Fed-leden Bullard en Kashkari waarschuwen de financiële markten om niet te snel een verandering van strategie te verwachten. Bullard ziet zelfs een eindtarief wat de rente betreft ergens tussen de 5 en 7%.

Het werkloosheidspercentage in de VS steeg in oktober tot 3,7 procent en gegevens uit de sector suggereren dat dit percentage zal blijven stijgen met bedrijven als Twitter, Amazon en FedEx die duizenden werknemers ontslaan.

Dit zal ertoe leiden dat de werkloosheid bijna verdubbelt tot 6,5 procent”, terwijl de daarmee gepaard gaande recessie tot 2024 zal duren, zei Alfonso Peccatiello, auteur en CEO van de Macro Compass.

“Ik denk dat 6,5 procent werkloosheid in de VS niet overdreven is,” zei hij. “Dat is 3 volledige procentpunten die er in 2023 zullen bijkomen.”

Peccatiello suggereerde dat naarmate het bbp een dieptepunt bereikt in het derde kwartaal van volgend jaar activa zoals aandelen ondergewaardeerd zullen worden en er goede investeringsmogelijkheden zouden kunnen opduiken.

Er is nog een factor waar rekening mee moet worden gehouden. De huizenprijzen zijn in de Verenigde Staten gedaald en aangezien zowel verkopers als kopers afnemen, zal dit leiden tot meer werkloosheid, aldus Peccatiello.

“De huizenmarkt vertegenwoordigt in de VS 15 tot 18 procent van het bbp en in de vastgoedsector werkt ongeveer 12 tot 15 procent van de beroepsbevolking”, legde hij uit. “Er zijn ongeveer 12 miljoen banen gerelateerd aan de vastgoedmarkt. Die vastgoedmarkt is volledig dicht geslibd en het zal nog veel erger worden.”

Peccatiello ondersteunde zijn bewering met gegevens en merkte op dat “de huizenverkopen met 70 procent zijn gedaald”, vanwege hogere hypotheekrentes, wat betekent dat kopers minder worden gestimuleerd om dure maandelijkse betalingen te doen.

“De hypotheekrente bedraagt in de VS nu 7 procent, niet meer 3 procent”, zei hij. “De gemiddelde afbetaling van de hypotheek was $ 2.000 om het gemiddelde huis in de VS te kopen, en dat is nu $ 3.500. Dus de koper is de pineut.

Hij voegde er echter aan toe dat verkopers terughoudend zijn om hun huizen tegen lage prijzen te koop aan te bieden.

“Zolang de arbeidsmarkt sterk is, zal de verkoper zijn tweede huis, zijn B&B of zijn koopwoning niet verkopen”, zei hij. “Hij gaat die gewoon houden en dat vertraagt de verkoopactiviteiten op de markt.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *