De onstuitbare opmars van Web 3.0: wat zijn de voor- en nadelen van Web 3.0?

Web 3.0 verwijst naar de derde generatie internetdiensten. Maar wat is Web 3.0-technologie eigenlijk?

Web3 is de volgende iteratie van het internet. Het is sterk afhankelijk van blockchain-technologie, machine learning en kunstmatige intelligentie (AI). Het heeft tot doel een gedecentraliseerd internet te creëren met open, verbonden, intelligente websites en webapplicaties.

De term Web3 werd in 2014 geïntroduceerd door Polkadot-oprichter en Ethereum-medeoprichter Gavin Wood. Zijn idee van Web3 verwijst naar een ‘gedecentraliseerd online ecosysteem op basis van blockchain’.

Terwijl Web 2.0 zich richt op interactieve websites en door gebruikers gemaakte inhoud die wordt gehost op gecentraliseerde websites, zal Web3 gebruikers meer controle geven over hun online gegevens.

Voordelen van het web 3.0

Hier zijn enkele voordelen van Web 3.0:

1. Gegevenseigendom

In Web 2.0 controleren en exploiteren grote technologiebedrijven de  door gebruikers gegenereerde gegevens. In blockchain-aangedreven web3 verkrijgen de eindgebruikers het volledige eigendom van de gegevens die worden gebruikt.

Ook wordt Web3 niet beheerd door één enkele entiteit. Als gevolg hiervan zouden gedecentraliseerde apps (dApps) niet worden gecensureerd en zal hun toegang ook niet worden beperkt.

2. Minder tussenpersonen

Op blockchain gebaseerde Web3 zal bedrijven rechtstreeks verbinden met klanten. Er zullen weinig of geen centrale autoriteiten zijn die een deel van de inkomsten uit elektronische transacties zullen ontvangen. Hoewel er nog steeds behoefte is aan adequate regels en voorschriften om de betrouwbaarheid te bewaken, zullen we een verschuiving zien naar betrouwbare en gedecentraliseerde netwerken in plaats van naar gecentraliseerde instellingen.

3. Transparantie

Het gedecentraliseerde web stelt gebruikers in staat om hun gegevens te volgen en de broncode te bekijken van de platforms die ze besluiten te gebruiken. Alle belanghebbenden zullen zich altijd bewust zijn van de commerciële waarde waarmee ze worden geassocieerd. U hoeft niet afhankelijk te zijn van een tussenpersoon voor toegang tot deze gegevens.

4. Efficiënt zoeken en informatie koppelen

In Web3 kunt u efficiënter naar informatie zoeken. Wanneer u naar iets zoekt in een zoekmachine, zal deze u relevantere zoekresultaten tonen in plaats van u de meest populaire pagina’s te tonen waarop mensen klikken. Het semantische web zal helpen bij een betere connectiviteit van online gegevens.

Het zal u helpen door meer tijd te besparen tijdens het zoeken naar de informatie en productiever te zijn.

5. Gepersonaliseerde websurfervaring

Het biedt een meer gepersonaliseerde surfervaring op internet, omdat websites onze voorkeuren beter kunnen herkennen. Webapplicaties analyseren ons internetgebruik en -gewoonten om zichzelf aan te passen aan ons apparaat, onze locatie, enz.

6. Ononderbroken diensten

In Web3 worden gegevens opgeslagen op gedistribueerde knooppunten. Zo hoeven de gebruikers niet na te denken over de opschorting van een bepaald account of serviceonderbrekingen om technische of andere redenen.

7. Betere marketing

Met behulp van AI-aangedreven Web3 zouden verkopers de koopbehoeften beter kunnen begrijpen. Ze zullen die producten en diensten aan kopers laten zien die ze willen kopen. Kopers zullen meer nuttige en herkenbare advertenties zien.

Nadelen van Web 3.0

Maar laten we toch eens kijken naar enkele van de nadelen en beperkingen van Web 3.0:

1. Verschillende technologieën zoals blockchain, AI en machine learning zijn aangepast aan Web3. Het maakt gebruik van semantische gegevens, 3D-graphics en meer. Waarschijnlijk zullen minder geavanceerde technologieën niet aankunnen. Gebruikers hebben een apparaat nodig met bovengemiddelde specificaties om Web3 te gebruiken.

2. Web 3.0 is niet zo makkelijk te begrijpen voor beginners.

3. Moeilijk te reguleren: Sommige experts zijn ook van mening dat decentralisatie zal leiden tot problemen bij het monitoren en reguleren van Web3. Als gevolg hiervan zagen we een toename van cybercriminaliteit.

4. Web 1.0-websites zullen verouderd lijken.

5. Gemakkelijke toegang tot persoonlijke en openbare gegevens van gebruikers: Web3 is enorm uitgebreid alles is onderling verbonden, daarom is het voor iedereen gemakkelijker om toegang te krijgen tot de openbare en privégegevens die u online deelt.

6. Bestaande websites hebben een upgrade nodig: naarmate web3-gebaseerde websites en applicaties populair worden, zal de druk groter worden op bestaande bedrijven om te upgraden. Ze zullen onder druk staan om hun digitale aanbod te upgraden, zodat ze hun marktaandeel niet verliezen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *