Sterke vraag ligt aan de basis van deficiet op de zilvermarkt

Volgens het Silver Institute zal de wereldwijde vraag naar zilver naar verwachting in 2022 een recordhoogte bereiken, vooral aangedreven door nieuwe pieken in de industriële vraag.

Dit was waarschijnlijk de belangrijkste conclusie van het rapport dat door Philip Newman, Managing Director bij Metals Focus, en Adam Webb, Director of Mine Supply, werd voorgelegd tijdens de Interim Silver Market Review van het Silver Institute in New York, met historische vraag- en aanbodstatistieken en schattingen voor de totale omvang van de markt in 2022.

De auteurs van het rapport zeiden dat de wereldwijde vraag naar zilver naar verwachting een nieuw hoogtepunt zal bereiken van 1,21 miljard ounces in 2022, een stijging van 16% ten opzichte van 2021, eraan toevoegend dat elk belangrijk segment van de vraag, behalve fotografie, een nieuwe piek zal bereiken.

Volgens het rapport zal de industriële vraag naar zilver groeien tot 539 miljoen ounces (Moz) in 2022, een stijging van 5% ten opzichte van 2021 (511 Moz).

“Ontwikkelingen zoals de voortgaande elektrificatie van voertuigen (ondanks de eerder trage verkoop van elektrische voertuigen), de toenemende acceptatie van 5G-technologieën en overheidstoezeggingen voor groene infrastructuur zullen ervoor zorgen dat de industriële vraag de macro-economische tegenwind en de zwakkere vraag naar consumentenelektronica overwint”, aldus het rapport.

De vraag naar zilveren sieraden en zilverwerk zal dit jaar ook met respectievelijk 29% en 72% stijgen tot 235 Moz en 73 Moz, voornamelijk dankzij een ongekende opleving van de Indiase vraag. Dit is deels te danken aan een sterke aanvulling van de voorraden voorafgaand aan het feest- en trouwseizoen, na een sterke voorraaduitputting in 2021.

Dit jaar verwacht Metals Focus dat de gemiddelde zilverprijs met 16% op jaarbasis zal dalen tot $21,00. Metals Focus verwacht dat de Amerikaanse Fed doorgaat met het verhogen van de rentetarieven, waardoor de opportuniteitskosten voor edelmetalen stijgen en dit kan, in combinatie met stijgende rendementen en aanhoudende sterke dollar, druk blijven uitoefenen op de zilverprijzen.

Wat de zilvervoorraad betreft, wordt verwacht dat de productie van gedolven zilver in 2022 met 1% op jaarbasis zal stijgen tot 830 Moz. De output uit Mexico zal het sterkst stijgen, aangezien verschillende grote nieuwe zilverprojecten die de afgelopen jaren online zijn gekomen, stilaan op volledige productiesnelheid komen. De productie van bijproducten van zilver uit bestaande mijnen en nieuwe projecten in Chili zullen ook in belangrijke mate bijdragen aan de groei. Deze stijgingen worden gedeeltelijk gecompenseerd door een lagere productie van grote zilverproducenten zoals Peru, China en Rusland.

Belangrijk is dat de wereldwijde zilvermarkt naar verwachting dit jaar voor de tweede keer op rij een tekort zal vertonen. Met 194 Moz zal dit een record van meerdere decennia zijn en vier keer het niveau van 2021 bedragen, concludeerden de analisten. Iets wat uiteindelijk de zilverprijs alleen maar moet kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *