Het Verenigd Koninkrijk zet zich schrap voor de ergste economische schok sinds de jaren 70

De grote baas van de Bank of England zegt dat de huidige economische schokken het VK erger treffen dan deze die in de jaren zeventig van vorige eeuw werden geïncasseerd.

Gouverneur van de Bank of England, Andrew Bailey, zei dat de onrust die het VK dit jaar treft in economische termen erger is dan alles wat in de jaren zeventig gebeurde.

De aanval van Rusland op Oekraïne en de onrust in de toeleveringsketens na de pandemie hebben een grotere impact op de reële inkomens van de Britten gehad dan de energiecrisis van vier decennia geleden, zei Bailey op een persconferentie donderdag.

“Dit is een enorme schok”, zei Bailey. “Als je dit vergelijkt met de jaren zeventig, valt dit in het nadeel van de huidige situatie uit. Dit is simpelweg een grotere schok dan in enig jaar in de jaren zeventig. Toen heeft de regering in Londen nooit zo ingrijpend moeten tussenkomen op de energiemarkten”.

De opmerkingen onderstrepen waarom de Britse centrale bank een voorzichtiger benadering signaleert ten aanzien van renteverhogingen dan de Federal Reserve in de VS. De BOE verhoogde op donderdag 3 november weliswaar haar benchmarkrente in het hoogste tempo in 33 jaar (75 basispunten), maar duwde de marktverwachtingen voor snelle verdere stijgingen terug.

Bailey zei dat de VS en het VK met zeer verschillende omstandigheden worden geconfronteerd, waarbij de stijging van de elektriciteits- en aardgasprijzen in Europa de economie nog eens extra afremt en een deel van de wind uit de inflatoire druk zal halen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *