Ongelooflijk maar waar: FTX werd gerund als een  ‘fractionele reserve’-bank

De ineenstorting van FTX, ooit ’s werelds op twee na grootste crypto-uitwisseling, is te wijten aan het feit dat het opereerde als een ‘fractionele reserve’-bank (lees: als een gewone bank) met een hoge hefboomwerking, zei Crypto Megan, ook wel bekend als Megan Nilsson, een wereldbekende crypto -adviseuse.

“Het hele probleem met FTX is dat ze FTX runden als een bank”, zei ze. “Banken mogen tot 90 procent van de deposito’s van de klanten gebruiken, en Sam Bankman-Fried heeft op die manier de beurs gerund.”

Nilsson noemde dit het gekste in de cryptogeschiedenis wat hij ooit had gehoord en beweerde dat FTX’s CEO Sam Bankman-Fried het native token van FTX, bekend als FTT, had gebruikt om de waarde van FTX op te blazen.

“Hij creëerde een token uit het niets en drukte geld af, net als de Fed”, zei ze. “Vervolgens pompte hij de koers van het token kunstmatig op, toonde de winst aan investeerders op een balans, zamelde geld in bij diezelfde investeerders en nam vervolgens dat geld en gebruikte het om nog meer bedrijven te kopen.”

Bankman-Fried richtte ook Alameda Research op, een kwantitatief handelsbedrijf, dat gelieerd was aan FTX. Begin november werd ontdekt dat de meeste activa van Alameda uit FTT-tokens bestonden. Het bedrijf was overigens insolvent.

“Bankman-Fried heeft alleen al ongeveer $ 4 miljard aan geld van de beleggers verduisterd om te proberen zijn falende hedgefonds Alameda te redden”, beweerde Nilsson.

Ze suggereerde verder dat Bankman-Fried mogelijk het geld van FTX-gebruikers heeft gebruikt om risicovolle transacties uit te voeren.

“In dit geval nam hij het geld van gebruikers om mee te gokken”, zei ze. “De enige manier waarop dit werkt, is via dit soort Ponzi-schema.”

Hoewel Nilsson kritisch was over FTX en de manier waarop het met gelden van de klanten omging, heeft ze een positievere kijk op Binance, de concurrent van FTX.

“Ik gebruik Binance sinds het begin en ze hebben een hoge liquiditeit”, zei Nilsson. “Niets is onaantastbaar, maar… ze hebben geen geld in de bullmarkt gegooid zoals crypto.com of zoals FTX.”

Binance was een leidende speler in de aanloop naar de ineenstorting van FTX. De CEO van Binance, Changpeng Zhao, beter bekend als CZ, tweette begin deze maand dat zijn bedrijf zijn bezit aan FTT, de oorspronkelijke token van FTX, zou liquideren. Dit zorgde ervoor dat de prijs van FTT instortte, wat leidde tot het omvallen van Alameda en FTX.

“Het was eigenlijk die Tweet die alles aan het rollen bracht, zei Nilsson. “Dat is wat dit hele trapsgewijze effect veroorzaakte. Sam Bankman-Fried kwam naar buiten en hij had een Lehman Brothers-moment… en in minder dan 24 uur was alles klaar.” Zo snel kan het gaan in de cryptowereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *