Amerikaanse consumenten doen precies wat ze deden vlak voor de crash van 2008

Mensen lijken nooit te leren van hun fouten. Vlak voordat de financiële markten instortten en de economie in 2008 in een gruwelijke recessie stortte, trakteerden de Amerikaanse consumenten zich op een schuldenbui van epische proporties. Ze gingen met andere woorden wild zwaaien met hun kredietkaarten en stapelden de schulden op.

Hypotheekschulden, autoleningen en creditcardschulden schoten allemaal omhoog, en dus toen de economie uiteindelijk ineenstortte, verdronken miljoenen Amerikanen in rekeningen die ze niet konden betalen. Nou, nu is het weer zover. Volgens de Federal Reserve Bank of New York is de schuld van huishoudens in het derde kwartaal van 2022 in het snelste tempo gestegen dat we sinds het eerste kwartaal van 2008 hebben gezien…

Huishoudens voegden afgelopen kwartaal $ 351 miljard aan totale schulden toe, waarmee het totaal op $ 16,5 biljoen komt, volgens gegevens die zijn vrijgegeven door de Federal Reserve Bank of New York. Dat is een stijging van 8,3% ten opzichte van een jaar eerder, het hoogste sinds een sprong van 9,1% in het eerste kwartaal van 2008. De schuldcijfers zijn niet gecorrigeerd voor inflatie.

Hoewel iedere Amerikaan kan zien dat de economische activiteiten overal om hen heen vertragen, stapelen consumenten in een verbluffend tempo schulden op alsof er geen morgen meer komt.

Met name de hypotheekschulden en de creditcardschulden zijn beide enorm gestegen tijdens het derde kwartaal…

Het grootste deel van de laatste stijging was afkomstig van hypotheekschulden, verreweg de grootste verplichting op de balansen van huishoudens. Het steeg met $ 282 miljard in het derde kwartaal, en met $ 1 biljoen ten opzichte van een jaar eerder, tot $ 11,7 biljoen. Sinds het begin van de pandemie zijn de hypotheekschuld en de overwaarde van de eigen woning samen met $ 2 biljoen gestegen.

Creditcardschulden zijn ook het meest gestegen in 20 jaar, waarbij de saldi met 15% zijn gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De stijging komt doordat de gemiddelde rentetarieven op kaartleningen boven de 19% zijn gestegen, de hoogste rentevoet volgens de gegevens die teruggaan tot het midden van de jaren tachtig, volgens Bankrate.

Zoveel Amerikanen hebben zichzelf overbelast om het huis van hun dromen te krijgen en terwijl de prijzen de komende maanden kelderen, zullen miljoenen van hen binnenkort onder water staan met hun hypotheek, net zoals in 2008 en 2009 is gebeurd.

Als de Federal Reserve niet begint met het verlagen van de rentetarieven, zullen we in 2023 een tsunami van ontslagen in de bedrijfswereld meemaken. Het agressief verhogen van de tarieven aan het begin van een grote economische vertraging is suïcidaal. Maar de Federal Reserve doet het toch.

Op het niveau van de consument is het opstapelen van schulden, net nu de economische omstandigheden echt beginnen te verslechteren, echt dwaas voor Amerikanen om te doen.

In 2008 en 2009 verloren talloze Amerikanen die een comfortabele levensstijl van de middenklasse hadden geleid bijna alles. Dit scenario lijkt zich nu opnieuw te ontvouwen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *