Duitsland zet zich schrap voor wat komen gaat: zal er geen geld meer uit de automaten komen?

Terwijl Europa een over het algemeen optimistisch beeld heeft aangenomen wat betreft de energievoorziening in de komende winter, wat concreet betekent dat het meer dan genoeg aardgas in opslag heeft om het verlies aan Russische toevoer te compenseren, zelfs in een koudste scenario, bereidt achter de schermen Duitsland, Europa’s grootste economie, zich echter stilletjes voor op een worst case scenario met woedende menigten en bankruns als black-outs bij de banken beletten dat de bevolking nog langer toegang zou hebben tot contant geld.

Volgens Reuters hebben de Duitse autoriteiten de voorbereidingen opgevoerd voor noodgeldleveringen in geval van een black-out (of beter gezegd black-outs) om de economie draaiende te houden, terwijl het land zich schrap zet voor mogelijke stroomuitval als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De plannen omvatten onder meer dat de Bundesbank extra miljarden cash geld gaat oppotten om aan een sterke stijging van de vraag naar contant geld te voldoen. Ook mogelijke limieten op de opnames van cash geld worden naar verluidt overwogen. En als je ziet dat crypto-investeerders nu boos zijn omdat ze geen toegang hebben tot hun digitale tokens in een failliete beurs, wacht dan maar tot je een Duitser ziet wiens geld zojuist bij de bank is geblokkeerd.

Duitse overheidsambtenaren en banken kijken niet alleen naar de oorsprong van het geld (d.w.z. het drukken van geld), maar ook naar de distributie, waarbij bijvoorbeeld binnen de regering sprake is over prioritaire toegang tot brandstof voor geldtransporteurs.

Zoals iedereen die bekend is met de recente geschiedenis van Duitsland weet, is de toegang tot contant geld een speciale zorg voor Duitsers, die waarde hechten aan de veiligheid en anonimiteit die het biedt, en die er meer gebruik van maken dan andere Europeanen. Sommigen Duitsers potten nog steeds Duitse marken op die meer dan twee decennia geleden uit circulatie zijn verdwenen.

Volgens een recent onderzoek van de Bundesbank wordt ongeveer 60% van de dagelijkse Duitse aankopen contant betaald en nemen Duitsers gemiddeld meer dan 6.600 euro per jaar op, voornamelijk uit geldautomaten.

Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon. Een parlementair rapport van tien jaar geleden waarschuwde al voor “ontevredenheid” en “agressieve reacties” in het geval Duitse burgers niet meer in staat zouden zijn om contant geld te bemachtigen bij een black-out. Of anders gezegd: als de geldopname stopt, kan de Duitse samenleving als los zand uit elkaar vallen.

Er was inderdaad een stormloop op contant geld aan het begin van de pandemie in maart 2020, toen Duitsers 20 miljard euro meer opnamen dan ze op hun bankrekening plaatsten. Dat was een recordbedrag en over het algemeen was er van grote problemen geen sprak. Maar een mogelijke black-out roept nieuwe vragen op over mogelijke negatieve scenario’s. Terwijl de energiecrisis in Europa’s grootste economie dieper wordt en de winter nadert, wordt de zaak op de voet gevolgd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *