De honger van de centrale banken naar goud blijft onverzadigbaar, wat is de rol van China op de goudmarkt?

Vorige week zei Krishan Gopaul, senior marktanalist edelmetalen voor Europa en het Midden-Oosten, dat uit gegevens blijkt dat de republiek Oezbekistan in oktober 8,7 ton goud heeft gekocht, de vijfde achtereenvolgende maand waarin dit land een grote hoeveelheid goud heeft gekocht.

“Dit verhoogt de netto-aankopen YTD tot 37 ton waardoor de totale goudreserves van de Oezbeken zijn opgelopen tot 399 ton”, zei hij.

Tegelijkertijd was er het bericht dat de Centrale Bank van Turkije vorige maand 9 ton goud kocht, waardoor de netto goudaankopen YTD tot dusver op 103 ton kwamen. De totale officiële goudreserves van het land bedragen nu 498 ton.

De meest recente aankoopgegevens komen slechts enkele weken nadat de World Gold Council zei dat de centrale banken tussen juli en september een recordhoeveelheid van bijna 400 ton goud kochten. De vraag van centrale banken steeg in het derde kwartaal met 300% ten opzichte van vorig jaar.

De WGC merkte op dat er naast de gerapporteerde aankopen ook waarschijnlijk grote hoeveelheden niet-aangegeven aankopen zijn gebeurd. Er is toenemende speculatie onder marktanalisten dat China tegenwoordig een grote anonieme speler op de goudmarkt is. Het land zou mogelijk de hand hebben gehad in de mysterieuze aankoop van 300 ton goud onlangs.

“China heeft waarschijnlijk een aanzienlijke hoeveelheid goud uit Rusland gekocht”, zei marktanalist en voormalig Japan-directeur van World Gold Council Itsuo Toshima dinsdag in een interview met Nikkei Asia.

Toshima merkte op dat dit typisch gedrag is van de People’s Bank of China, die tussen 2009 en 2015 geen goudaankopen rapporteerde en vervolgens doodleuk bekendmaakte dat het haar goudreserves met 600 ton had verhoogd. De Chinezen doen dus liever niets in het openbaar, ze werken liever achter hoek en kant.

Speculatie rond de potentiële goudaankopen van China komt doordat land en andere grote landen hun blootstelling aan de Amerikaanse dollar blijven verminderen. De dedollariseringstrend is in een stroomversnelling geraakt sinds de Amerikaanse regering en haar westerse bondgenoten de Amerikaanse dollar ‘bewapenden’ en harde sancties oplegden aan Rusland nadat het land eind februari Oekraïne was binnengevallen.

China is een dominante kracht geweest in de huidige dedollariseringstrend. Nikkei citeerde gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën en merkte op dat China tussen maart en oktober voor $ 121,2 miljard aan Amerikaanse obligaties heeft verkocht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *