Krijgen ze nog spijt als de haren op hun hoofd? De Britten betreuren de Brexit terwijl de economie afglijdt naar een recessie

De belangrijkste oppositiepartij in het Verenigd Koninkrijk Labour sloot afgelopen dinsdag een terugkeer naar de interne markt of een douane-unie met de EU uit als ze de volgende algemene verkiezingen wint. Nochtans dwingt de economische situatie in het VK om alle hands aan dek te roepen.

De OESO voorspelde dinsdag dat alleen Rusland een grotere economische krimp zou ondergaan dan het VK in 2023 van alle belangrijke ontwikkelende economieën van de G-20.

Uit een YouGov-enquête eerder deze maand bleek dat 56% van de bevolking inmiddels van mening is dat Groot-Brittannië “fout” was om in 2016 te stemmen om de EU te verlaten, vergeleken met 32% die nog altijd gelooft dat het de juiste beslissing was.

Nu er steeds meer bewijzen boven water komen van de langdurige schade die de Brexit aan de Britse economie toebrengt, komt de regering onder druk te staan om te erkennen dat ze het paard van Troje heeft binnengehaald.

Ondanks forse kritiek op de begrotingsplannen van de conservatieve regering op een moment dat de Britse economie wordt geconfronteerd met een recessie en de scherpste daling van de levensstandaard sinds het begin van de metingen, sloot de grootste oppositiepartij van het land dinsdag een terugkeer naar de interne markt of douane-unie met de EU uit als ze de volgende algemene verkiezingen wint. Deze worden uiterlijk in januari 2025 georganiseerd.

Labour-leider Keir Starmer vertelde op een conferentie dat de partij in plaats daarvan “de Brexit zou laten werken”, zonder dat meteen duidelijk was wat hij daarmee bedoelde.

De regering heeft vermeden de impact van de Brexit-deal aan te pakken, waarbij de ministers de economische tegenwind van het land uitsluitend toeschrijven aan de energiecrisis als gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne en aan de aanhoudende effecten van de Covid-19-pandemie. De regering in Londen heeft dus het perfecte schaamlapje gevonden om zich achter te verschuilen en de negatieve gevolgen van de Brexit onder het tapijt weg te moffelen.

De OESO windt er echter geen doekjes om en voorspelt zonder veel omhaal dat alleen Rusland in 2023 een grotere economische krimp zou ondergaan dan het VK dan de andere landen uit de G-20, de Groep van Twintig of de 20 grootste economieën in de wereld.

De verwachte groei van 0,2% in 2024 voor de Britse economie is naast Rusland de zwakste van het hele zootje.

De groeivooruitzichten van het VK zijn zelfs lager dan die van Duitsland, waarvan de economie in grote mate is blootgesteld aan hogere energieprijzen vanwege de afhankelijkheid van Russische gasimport. De OESO zei dat aanhoudende onzekerheid naast hogere kapitaalkosten zou blijven wegen op de bedrijfsinvesteringen in het VK, die sinds de Brexit sterk zijn gedaald.

Het onafhankelijke Office for Budget Responsibility (OBR) van het Verenigd Koninkrijk publiceerde sombere vooruitzichten, met een verwachte krimp van het bbp met 1,4% in 2023, zelfs nu de Bank of England en de regering gedwongen zijn het monetaire en fiscale beleid aan te scherpen om de inflatie in te dammen en de economie oververhit.

De OBR zei vorige week in zijn economische en fiscale vooruitzichten dat zijn handelsprognose de veronderstelling weerspiegelde dat Brexit ertoe zou leiden dat de handelsintensiteit van het VK (de integratie van een economie met de wereldeconomie) op de lange termijn 15% lager zou zijn dan wanneer het land in de EU was gebleven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *