Massale rechts-extremistische inval in Duitsland: meer show dan iets anders? 120 agenten per arrestatie elke Reichsbürger

Een meerderheid van de extremistische onderzoeken in Duitsland in het afgelopen jaar was gericht tegen islam-extremisten, maar de Reichsbürger-zaak kreeg vorige week 24 uur per dag media-aandacht. Het feit dat er een prins bij betrokken was, droeg daar uiteraard een steentje toe bij. Maar toch doet de actie de wenkbrauwen fronsen.

Duitsland beleefde vorige week misschien wel de grootste politie-inval uit de geschiedenis van het land is, waarbij 3.000 agenten betrokken waren bij 130 invallen verspreid over het Duitse grondgebied. Met 25 gearresteerde “Reichsbürger”-verdachten komt dat neer op 120 politieagenten per verdachte.

Minister Faeser dreigt al geruime tijd met hard optreden tegen rechts. Ze claimt nu een overwinning nadat 3.000 agenten 25 Reichsbürger verdachten hebben gearresteerd, een machtsvertoon van haar regering dat de hele wereld is rond gegaan.

Er is natuurlijk nog niemand schuldig is bevonden, maar de Duitse media gebruiken het incident om de angst voor Duits rechts aan te wakkeren. Op basis van gelijkaardige gevallen uit het verleden kan echter worden vermoed dat de zaak uiteindelijk meer met PR dan met realiteit te maken heeft.

De beruchte terreurgroep “Nordkreuz”, die in 2017 in de media werd afgeschilderd als een extreemrechts-extremistisch netwerk dat zich voorbereidde op “Dag X” – of de dag waarop de groep moorden zou plegen op linkse tegenstanders na de ineenstorting van de Duitse regering – is inmiddels als een plumpudding in elkaar gezakt. Destijds sprongen politici, journalisten en verschillende antiracistische organisaties op de zaak, waarbij tot 50 mensen betrokken waren, als een voorbeeld van de groeiende extreemrechtse scene in Duitsland. Het bleek echter niet meer dan een strovuurtje te zijn dat door de overheid en de media tot onwaarschijnlijke proporties werd opgeblazen.

Uiteindelijk stopte het kantoor van de betrokken procureur-generaal zijn onderzoek naar de groep en zei dat er geen reden was om dieper te spitten. Net als bij de zaak waarbij “Reichsbürgers” betrokken zijn, bevatte de “Nordkreuz” -groep ook een aantal personen met militaire en politie-ervaring.

De vermeende ringleider van “Nordkreuz” kreeg slechts een voorwaardelijke straf van 21 maanden, omdat de rechter in de zaak zei dat bijna elk wapen en stuk munitie dat hij bezat legaal was en dat hoewel hij enkele “ongrondwettelijke” opmerkingen had gemaakt in een groep chat met andere leden, er geen bewijzen op tafel lagen dat hij actieve plannen had om de regering omver te werpen of om terreuraanslagen uit te voeren.

Uiteindelijk, zelfs als sommige leden van de groep Reichsbürger fantaseerden over een Dag X, waren er geen aanwijzingen dat ze concrete plannen hadden om deel te nemen aan directe actie. Was er in het geval van de Reichsbürger werkelijk sprake van een bedreiging voor de Duitse democratische orde? De vraag is altijd of fantasie terecht dan wel niet terecht begint over te hellen naar het rijk van de werkelijkheid. Hoe moet het nu verder? De kans is groot dat het ook ditmaal loos alarm is/was en dat het allemaal weer met een sisser zal aflopen.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *