Rusland verkoopt ruwe olie aan Azië boven de prijslimiet van $ 60

De Russische ESPO-kwaliteit, de ruwe olie uit het Russische Verre Oosten, wordt in Azië verkocht boven de prijslimiet van $ 60, waarbij het erop lijkt dat Rusland momenteel het transport via de korte route van het Verre Oosten naar China afhandelt met (oude) Russische tankers en met verzekeringen afgesloten in Rusland zelf.

Een aantal onafhankelijke raffinaderijen in China hebben al bestellingen geplaatst voor ESPO-ruwe olie met levering in januari waarbij de prijs voor levering vorige week door Argus Media werd geschat op $ 67,11 per vat. Dat is dus meer dan 10% boven het prijsplafond van $ 60 per vat.

Het prijsplafond voor Russische ruwe olie opgelegd door de EU, de G7 en Australië is maandag van kracht geworden, maar China heeft zich niet aangesloten bij de zogenaamde Price Cap Coalition, die vervoer overzee voor Russische ruwe olie verbiedt, tenzij de olie wordt verkocht op of onder $ 60 per vat.

De transacties met ESPO boven de prijslimiet suggereren dat Rusland voorlopig over de tankers en verzekeringsmaatschappijen beschikt om olie van de ESPO-kwaliteit te transporteren. Deze olie kan China vanuit het Verre Oosten vanuit Rusland in minder dan een week bereiken.

Rusland heeft zijn eigen tankers gebruikt om de ESPO-ruwe olie te verschepen en zorgt zelf voor verzekeringen, aldus handelaren die met Bloomberg spraken. Het land is op dat vlak dus niet meer afhankelijk van het buitenland.

Het lijkt dus nog steeds business as usual voor de Chinese raffinaderijen, die Russische ruwe olie blijven kopen en de door westerse landen opgelegde prijsplafond negeren. Vanwege de lauwe vraag krijgen de onafhankelijke raffinaderijen van China echter de grootste kortingen in maanden voor de Russische ESPO-ruwe olie, wat een extra stimulans is om de afgesproken prijslimiet te negeren.

Ten minste één lading ESPO, waaraan de voorkeur wordt gegeven door de onafhankelijke raffinaderijen van China, werd vorige week verkocht met een korting van $ 6 per vat ten opzichte van de ICE Brent-prijs van februari op basis van levering-af-schip (DES), vertelden handelaren die bekend waren met de transactie. Reuters. Tegen de huidige prijs van Brent Crude betekent dit dat de ESPO-vracht werd verkocht voor ongeveer $ 68 per vat.

Terwijl de ESPO-ruwe olie voor Rusland gemakkelijker te verplaatsen is van het Verre Oosten naar China, werd de prijs van de Russische Oeral-kwaliteit, verscheept vanuit de Baltische haven van Primorsk, vorige week geraamd op ruim onder het prijsplafond, meer bepaald op slechts $ 41,59 per vat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *