Poetin dreigt dat Rusland olieproductie zou kunnen verlagen vanwege het ‘domme’ prijsplafond van West

Rusland, ’s werelds grootste exporteur van energie, zou de olieproductie kunnen terugschroeven en zal weigeren olie te verkopen aan een land dat het “domme” prijsplafond van het Westen oplegt aan Russische olie, zei president Vladimir Poetin vrijdag.

De Groep van 7, de Europese Unie en Australië bereikten onlangs een akkoord over een prijsplafond van $60 per vat voor Russische ruwe olie over zee, nadat de EU-leden het verzet van Polen daartegen hadden overwonnen.

“Wat onze reactie betreft: ik heb al gezegd dat we gewoon niet zullen verkopen aan die landen die dergelijke beslissingen nemen”, zei Poetin tegen verslaggevers op een persconferentie in de Kirgizische hoofdstad Bishkek.

“We zullen misschien zelfs nadenken over een mogelijke productievermindering indien dat nodig zou zijn.”

Poetin, die na Saoedi-Arabië de op een na grootste olie-exporteur ter wereld is en de grootste gasexporteur ter wereld, zei dat Rusland een productieovereenkomst heeft lopen met de  andere leden van de OPEC+-olieproducenten. Een dergelijke drastische stap is voorlopig nog maar een mogelijkheid, concreet ligt er niets op tafel.

“We denken erover na, er is nog geen beslissing gevallen.”, aldus Poetin.

De verkoop van olie en gas aan Europa is een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Rusland geweest in vreemde valuta sinds Sovjetgeologen in de decennia na de Tweede Wereldoorlog olie en aardgas vonden in de moerassen van Siberië.

Poetin hekelde de poging van het Westen om de Russische financiën onder druk te zetten en zei dat het prijsplafond van $60 overeenkomt met de prijs waartegen Rusland olie zijn olie verkoopt.

“Het komt allemaal neer op ongeveer dit cijfer”, zei Poetin. “Dus maak je geen zorgen over onze begroting.”

Volgens gegevens van Reuters bedroeg de prijs voor ruwe olie uit de Oeral op vrijdag ongeveer $ 53 per vat.

Het hoofd van het Kremlin waarschuwde dat pogingen van het Westen om een prijsplafond op te leggen, zouden leiden tot de wereldwijde ineenstorting van de olie-industrie en vervolgens tot een catastrofale stijging van de prijzen.

“Dit zal leiden tot de ineenstorting van de olie-industrie zelf, omdat de consument er altijd op zal aandringen dat de prijs lager is. De sector is al ondergeinvesteerd en ondergefinancierd. De investeringen dreigen als gevolg van de maatregelen nog verder verlaagd te worden.

“Dit alles zal op een gegeven moment leiden tot een catastrofale stijging van de prijzen en tot de ineenstorting van de wereldwijde energiesector. Dit is een domme maatregel, slecht doordacht en totaal niet aangepast aan de situatie op de oliemarkt .”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *