‘De Amerikaanse huizenmarkt is aan het instorten’

CEO Gary Friedman van RH, een grote Amerikaanse binnenhuisinrichter, staat er in de Verenigde Staten om bekend dat hij zijn botte kijk op het bedrijfsleven en het leven in het algemeen zonder een blad voor de mond te nemen rondstrooit. Dat doet hij ook niet in verband met zijn visie op de Amerikaanse huizenmarkt.

“Het is op die markt op dit moment gewoon een hoop onzekerheid en dat vreet aan de mentaliteit van kandidaat-kopers”, zei Friedman tegen de analisten bij de publicatie van de meest recente interim resultaten van het bedrijf. “Maar één ding weet ik zeker: de huizenmarkt stort in op een niveau dat ik sinds 2008 niet meer heb gezien. Ik heb sinds laatstgenoemd jaar niet meer zo’n forse daling gezien van de verkopen bij mijn bedrijf gezien.”

De omzet van RH daalde in het meest recente kwartaal met 13,6% ten opzichte van een jaar geleden tot $ 869 miljoen, de nettowinst werd ongeveer gehalveerd en de verkoop van dure woninginrichtingen kelderde.

De verkoop van bestaande woningen in de VS daalde in oktober voor de negende maand op rij, een record, terwijl de stijgende hypotheekrente de huizenmarkt bleef teisteren.

De bouw van nieuwe woningen bleef ook dalen als gevolg van een sterk teruglopende vraag naar diewoningen. Volgens gegevens van de Amerikaanse overheid daalde het aantal nieuwe woningen in oktober met 4,2% tot 1,43 miljoen op jaarbasis. Eengezinswoningen waarvan de bouw is gestart, daalden tot 855.000 op jaarbasis, het laagste aantal sinds mei 2020.

Door de ernstige waarschuwing van Friedman over de huizenmarkt maakten sommige Wall Street analisten zich niet alleen zorgen over het winstpotentieel van RH in 2023, maar ook over dat van de hele woninginrichtingssector.

“Gecombineerd met het feit dat RH tot en met de eerste helft van 2023 zal werken in moeilijke marktomstandigheden zien we een aanzienlijk risico dat de resultaten van het bedrijf zwaar kunnen gevallen”, schreef Guggenheim-analist Steven Forbes in een rapport aan de klanten. Niet te verwonderen dus dat de koers van het aandeel RH in de afgelopen 12 maanden fors in waarde is gedaald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *