ECB waarschuwt dat een EU-gasprijsplafond de financiële stabiliteit in gevaar brengt

De EU voert al enkele weken intense besprekingen over hoe een limiet op de gasprijzen kan worden opgelegd en de besprekingen gaan door in de aanloop naar een ministeriële bijeenkomst op dinsdag.

De ECB heeft inmiddels echter gewaarschuwd dat de maatregel gevolgen kan hebben voor de financiële markten.

De opmerkingen zijn in overeenstemming met de bezorgdheid van landen als Duitsland en Nederland, die om sterkere garanties hebben gevraagd dat de limiet de markten niet zal verstoren.

Het blok voert al enkele weken intense discussies over hoe een limiet op de gasprijzen kan worden opgelegd. De maatregel – bedoeld om torenhoge kosten voor consumenten te voorkomen – blijkt controversieel voor Europa te midden van een acute energiecrisis na de Russische invasie van Oekraïne.

De Europese Commissie, de uitvoerende arm van de EU, stelde in november voor dat de limiet 275 euro per megawattuur zou moeten bedragen. Verschillende lidstaten voerden echter aan dat dit niet ver genoeg ging en dat het onwaarschijnlijk was dat dit voorstel zou worden geactiveerd.

De Nederlandse TTF, Europa’s belangrijkste benchmark voor aardgasprijzen, noteerde vrijdag rond de 146,60 euro per megawattuur.

De waarschuwing klinkt echter luid en duidelijk: “De ECB is  van mening dat het huidige ontwerp van het voorgestelde marktcorrectiemechanisme in sommige omstandigheden de financiële stabiliteit in het eurogebied in gevaar kan brengen”, zo luidt het.

Deze opmerking is in overeenstemming met de bezorgdheid van landen als Duitsland en Nederland, die om sterkere garanties hebben gevraagd dat de limiet de markten niet zal verstoren.

Voorstanders van het prijsplafond hebben betoogd dat het instrument regelmatig zal worden gecontroleerd en kan worden stopgezet als regelgevers, waaronder de Europese Centrale Bank, financiële problemen vaststellen.

De impasse over de maatregel benadrukt hoe gevoelig – en technisch – het allemaal is.

Sommige ministers van Energie hebben het aanvankelijke voorstel om de prijzen te beperken tot 275 euro per megawattuur inderdaad beschreven als een “grap”.

Veel landen, zoals Polen, Griekenland, Spanje en Portugal, willen graag het prijsplafond invoeren. Deze landen zijn minder goed in staat om de gevolgen van de energiecrisis voor consumenten te verzachten en hebben daarom aangedrongen op EU-brede oplossingen.

Kostas Skrekas, de Griekse minister van milieu en energie, zei vorige maand al aan dat een limiet onder de 200 euro per megawattuur zou moeten liggen.

″Een prijsplafond van 275 euro is geen prijsplafond. Niemand kan het lang volhouden om voor deze dure prijs gas te kopen. We geloven zeker dat een prijsplafond onder de 200 euro, tussen de 150 en 200 euro, realistischer zou zijn”, zei hij.

Twee Europese functionarissen bevestigden aan CNBC dat het huidige voorstel dat wordt besproken een plafond is van 220 euro per megawattuur.

Volgens hetzelfde voorstel zou de limiet alleen worden geactiveerd wanneer de prijzen gedurende 10 opeenvolgende handelsdagen 58 euro hoger zijn dan de LNG-referentieprijs, en de Europese gasprijzen gedurende twee weken de prijslimiet overschrijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *