Wij weten het beter, dus luister maar naar ons (zeggen de groene baronnen)

De energiecrisis dreigt op een drama te eindigen voor de klassieke partijen, we hoeven het de lezer ongetwijfeld niet meer diets te maken. Het vertrouwen van de kiezers zakt schandaal na schandaal dieper en dieper weg. De man in de straat gelooft geen bal meer van wat de politici vertellen, zelfs al vertellen ze de waarheid. Het probleem is dat de politieke partijen de kool en de geit moeten proberen te sparen, wat altijd al een moeilijke evenwichtsoefening is geweest. Tegenwoordig is dat echter moeilijker dan ooit, waarbij we het woord onmogelijk bewust niet in de mond nemen.

Vooral Groen en Ecolo hebben de mosterd gegeten. Niemand raakt er nog aan uit of de groenen voor of tegen kernenergie zijn, dan wel een standpunt ergens tussenin innemen. Enerzijds kunnen ze hun vroegere standpunt omtrent het sluiten van de kerncentrales niet zo maar klakkeloos laten vallen, anderzijds weten ze maar al te goed dat de kiezer als het even kan verwarming en elektriciteit moeten gunnen. Je zal in die omstandigheden maar een groene politicus zijn.

De groenen hebben een paar vervelende karaktertrekjes, ze proberen niet alleen heiliger dan de paus te zijn maar denken ook alles beter te weten. Ze steken regelmatig een belerend vingertje op naar de buitenwereld en daar is niet iedereen over te spreken. De doorsnee kiezer heeft een hekel aan betweters, laat dat duidelijk zijn.

De betweterij van de groenen is geen uniek gegeven, ook andere organisaties uit het groene kamp bezondigen zich er aan. Sommigen ergeren zich bijvoorbeeld dood aan de aanpak van Natuurpunt wat betreft het beheer van de natuurreservaten. De ‘wijzen’ van Natuurpunt voelen zich deels geroepen om de schepping een handje te helpen bij de creatie van geschikte leefgebieden voor amfibieën. Daar valt op zich niets op aan te merken, ware het niet dat die beesten in het uitgekozen biotoop niet noodzakelijk aanwezig moeten zijn. Schitteren padden, kikkers of salamanders door hun aanwezigheid, dan worden die toch gewoon elders aangekocht en uitgezet. Ze zijn bij wijze van spreken in staat om kangoeroes uit te zetten wanneer er ook maar het kleinste vermoeden zou zijn dat die dieren hier ooit rondgehuppeld zouden hebben. Inderdaad, de groene baronnen zetten de natuur naar hun hand zoals ook de groene partijen proberen de politieke wereld aan hun wereldbeeld aan te passen. Aan dat laatste valt niet veel op te merken, ware het niet dat we toch graag bij de huidige temperaturen de verwarming wat hoger willen zetten en ook als het even kan de kerstlichtjes laten branden. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *