Moeten kopers van goud op de hoede zijn voor manipulatie van de goudprijs?

Manipulatie van de goudprijs is een hot topic in de sector. In 2011, de laatste keer dat de prijs van goud een recordhoogte brak, daalde die prijs vervolgens snel gedurende een paar jaar. Deze daling na drie jaar van indrukwekkende winsten bracht velen in de goudsector ertoe te spreken over manipulatie van de goudmarkt.

Begin 2015 werden 10 banken betrokken in een Amerikaans onderzoek naar manipulatie van edelmetalen. Bewijs geleverd door Deutsche Bank (NYSE:DB) toonde inderdaad aan dat UBS Group (NYSE:UBS), HSBC Holdings (NYSE:HSBC), de Bank of Nova Scotia (NYSE:BNS) en andere banken betrokken waren bij manipulatie goud- en zilverkoersen op de markt van 2007 tot 2013.

Niet lang daarna werd de langlopende Londense goudfixatie vervangen door de LBMA-goudprijs in een poging de transparantie van de goudprijs te vergroten. Bij het proces dat twee keer per dag wordt uitgevoerd door de ICE Benchmark Administration, werken nog steeds verschillende banken samen om de goudprijs vast te stellen, maar het systeem is nu elektronisch.

Toch is manipulatie nog lang niet uitgeroeid, zoals blijkt uit een boete uit 2020 voor JP Morgan (NYSE:JPM). Meer recent werden chatlogboeken vrijgegeven in een spoofing-proces voor twee voormalige edelmetaalhandelaren van de Merrill Lynch-eenheid van de Bank of America (NYSE: BAC). Ze laten een handelaar zien die opschept over hoe gemakkelijk het is om de goudprijs te manipuleren.

Goudmarktdeelnemers hebben zich de afgelopen jaren consequent uitgesproken over manipulatie. Halverwege 2020 zei Chris Marcus, oprichter van Arcadia Economics en auteur van het boek “The Big Silver Short”, dat toen goud terugviel tot onder de grens van $ 2.000 nadat de goudprijs bijna $ 2.070 had bereikt, hij overeenkomsten zag met wat er gebeurde met de goudprijs in 2011.

Marcus volgt de goud- en zilvermarkten al bijna tien jaar met een specifieke focus op prijsmanipulatie. Zijn advies? “Op je gevoel vertrouwen. Ik geloof dat we getuige zijn van het ultieme ‘de keizer is echt naakt’-moment. Dit is geen complexe financiële analyse. Soms beschouw ik het als het grootste hypnotische gedachte-experiment in de geschiedenis.”

Wat is de relatie tussen de goudprijs en de beurs? Goud heeft een interessante relatie met de aandelenmarkt. De twee bewegen vaak synchroon tijdens “risk-on perioden” wanneer beleggers optimistisch zijn. Aan de andere kant hebben ze de neiging omgekeerd gecorreleerd te raken in tijden van volatiliteit.

Volgens de World Gold Council is het vermogen van goud om zich tijdens periodes van stress los te koppelen van de aandelenmarkt iets uniek onder de hedges op de markt”. Het is vaak in deze tijden dat goud beter presteert dan de aandelenmarkt. Om die reden wordt het vaak gebruikt als portefeuille diversificatiemiddel om zich in te dekken tegen onzekerheid.

Gaat de goudprijs altijd omhoog tijdens een recessie?

Goud wordt beschouwd als een bescherming tegen onzekerheid, wat betekent dat beleggers in tijden van volatiliteit vaak naar het gele metaal grijpen. Het edelmetaal heeft historisch gezien goed gepresteerd tijdens recessieperiodes omdat het ook dan een veilige vluchthaven is.

De wereldwijde allure van goud zorgt voor een enorme liquiditeit terwijl het zijn koopkracht op de lange termijn behoudt. Al deze factoren bieden steun aan het edelmetaal tijdens recessies. Het is echter bekend dat de goudprijs aan het begin van een economische neergang licht daalt voordat hij zich herstelt en een hogere trend vertoont.

Wat beïnvloedt de goudprijs?

Er zijn veel factoren die de goudprijs beïnvloeden, maar enkele van de meest voorkomende lange termijn factoren zijn economische expansie, marktrisico, alternatieve kosten en momentum.

Economische expansie is een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de goudprijs, omdat het de groei van de vraag in verschillende categorieën mogelijk maakt, waaronder sieraden, technologie en investeringen. Zoals de World Gold Council uitlegt: “Dit geldt met name in opkomende economieën waar goud vaak wordt gebruikt als luxeartikel en als middel om rijkdom te behouden.”

Marktrisico is ook een belangrijke katalysator voor de waarde van goud, aangezien beleggers het edelmetaal zien als de ultieme veilige haven en een bescherming tegen valutadepreciatie, inflatie en andere systeemrisico’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *