Word “Zeg kwezelke kunt gij doppen?” opnieuw een hit op de Belgische arbeidsmarkt?

Het goede nieuws is dat de inflatie in de VS op de terugweg lijkt, een trend die zich waarschijnlijk ook hier zal doorzetten. Het slechte nieuws is dat het Amerikaans inflatiecijfer nog steeds onverantwoord hoog is. De vraag is dan ook wat de Federal Reserve Bank straks gaat doen. We kunnen de vraag ook anders stellen: met hoeveel zal de Fed haar basisrente verhogen.

Daarna is het de beurt aan de Europese Centrale Bank en de Bank of England om te beslissen in welke mate het rentewapen zal worden ingezet om de inflatie het gras voor de voeten weg te vagen.

De inflatie moet zo snel mogelijk een kopje kleiner gemaakt worden, daar is iedereen het over eens. Al was het maar om een ongecontroleerde stijging van de lonen af te remmen. Colruyt herinnerde er ons met de cijfers over het eerste boekjaar van 2022-2023 nogmaals aan dat de lonen in ons land na nieuwjaar fors de hoogte ingaan om de inflatie te counteren, waardoor veel bedrijven het nog wat warmer zullen krijgen dan ze het nu al hebben. Dat geldt ook voor onze buurlanden overigens.

De Nederlandse werkgevers stellen dat een verwachte snelle winstdaling forse loonsverhogingen in de weg staat en dat is bij ons helaas niet anders. De Nederlandse vakbond FNV eist loonsverhogingen met volledige prijscompensatie, maar de werkgeversorganisatie AWVN maant aan tot terughoudendheid. In dat verband werd bij onze noorderburen een schot voor de boeg afgevuurd door een bekende econoom: ‘De lage inkomens volledig uit de brand helpen is onmogelijk’ , zo stelt Coen Teulings. Het tijdperk van de langdurig lage rente is nog niet voorbij, aldus Coen Teulings. We moeten naar een begrotingstekort van 2% (ja, u leest het goed) toe en oneindige inkomenscompensatie is onhoudbaar. Teulings is een Nederlands econoom en sinds 1 januari 2018 universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Van 1 mei 2006 tot 1 mei 2013 was hij directeur van het Centraal Planbureau (CPB). Niet de eerste de beste dus en zijn waarschuwing zou dan ook in ons land gehoor moeten vinden. Quod non, dus.

Het komt er kort samengevat op aan om de bedrijfswereld niet te hard doen zweten, kwestie van op wat langere termijn geen sociaal bloedbad te veroorzaken. De vorige periode van hoge inflatie in de jaren 70-80 van vorige eeuw eindigde met een torenhoge werkloosheid in de eerste helft van de jaren 80. “Stempelland” en “Zeg kwezelke kunt gij doppen?” waren toen bij wijze van spreken daverende hits in het economisch landschap. Word “Zeg kwezelke kunt gij doppen?” opnieuw een hit op de Belgische arbeidsmarkt? Het is aan de vakbonden om daar eens goed over  na te denken. Misschien tijdens de betoging aangekondigd voor 16 december?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *