candle, advent, candlelight-7645785.jpg

Goudprijs noteert weer boven $ 1.820

De goudprijs steeg dinsdag met meer dan 2% tot het hoogste niveau in meer dan vijf maanden, nadat gegevens een kleiner dan verwachte stijging van de Amerikaanse consumentenprijzen lieten zien, waardoor de kansen op een vertraging van de renteverhogingen door de Federal Reserve zijn toegenomen.

Spotgoud steeg met 2% tot $ 1.826 per ounce of het hoogste punt sinds 30 juni. De goudfutures stegen met 2,2% tot $ 1.830,90. Vanmorgen werd nog aan iets meer dan $ 1.820 gehandeld.

De Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) steeg in november met 0,1% na een stijging met 0,4% in oktober en de stijging was minder dan de 0,3% die economen hadden voorspeld. Dit dankzij lagere energieprijzen. De index was 7,1% hoger dan een jaar geleden, lager dan de 7,7% in oktober en ook lager dan de verwachte 7,3%. Het was de kleinste jaarlijkse winst sinds december vorig jaar. Exclusief meer volatiele voedsel- en energieprijzen steeg de kerninflatie in november met 0,2%, of een lichte daling ten opzichte van de 0,3% in oktober. Het jaarlijkse tarief wat betreft de kerninflatie vertraagde tot 6% van 6,3% de maand ervoor.

“Goud en zilver zijn aanzienlijk gestegen vanwege de vooruitzichten dat de renteverhogingen mogelijk zullen vertragen”, zegt Bob Haberkorn, senior marktstrateeg bij RJO Futures.

De inflatieafdruk geeft aan de markt een signaal dat de renteverhogingen die de Fed tot dusver heeft doorgevoerd werken en dat ze niet alleen vandaag maar ook de komende maanden misschien niet zo agressief meer hoeft te zijn”, voegde hij eraan toe.

De consumentenprijzen in de VS stegen in november minder snel als gevolg van een daling van de kosten van benzine en tweedehandswagens, wat leidde tot de kleinste jaarlijkse stijging van de inflatie in bijna een jaar.

Na de publicatie van de CPI-gegevens daalde de dollarindex met meer dan 1% tot een dieptepunt in bijna zes maanden, waardoor goud minder duur werd voor niet-Amerikanen. De benchmark U.S. Treasury 10-jaars obligatierendementen daalden eveneens.

De futureskoersen impliceren nu een grotere kans dan ooit dat de Fed de verwachte renteverhoging van een half punt verwacht voor vanavond zal laten volgen door een kleinere renteverhoging van 25 basispunten in februari.

De Amerikaanse centrale bank komt om 19.00 uur onze tijd met haar beleidsverklaring. EST (1900 GMT), gevolgd door een persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell.

De Bank of England en de Europese Centrale Bank zullen morgen ook bijeenkomen en naar verwachting zullen beiden een renteverhoging van 50 basispunten doorvoeren.

Lagere tarieven zijn over het algemeen gunstig voor de edelmetalen, omdat het de opportuniteitskosten van het aanhouden van het niet-renderende actief verlaagt.

Spotzilver steeg in reactie op de inflatiecijfers met 2,5% tot $ 23,87 per ounce, platina steeg met 4,1% tot $ 1.042,25 en palladium won 4,3% tot $ 1.969,25.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *