Krijgen we Great Depression 2.0? Cathie Wood maakt zich grote zorgen

‘We stevenen op iets af dat sterk zal gelijken op wat onze grootouders in 1929 hebben meegemaakt’. De Amerikaanse fondsbeheerder Cathie Wood waarschuwde deze week voor een nieuwe ‘Grote Depressie’ als de Fed de onrustwekkende signalen rondom ons blijft negeren

De Amerikaanse Federal Reserve heeft de rentetarieven agressief verhoogd in een poging de inflatie onder controle te krijgen, met gisteren een nieuwe forse renteverhoging met 0,50% die werd aangekondigd.

Volgens Cathie Wood van Ark Invest kan dit ernstige gevolgen hebben. In een reeks tweets vorige maand vergeleek Wood de huidige situatie met gebeurtenissen die leidden tot de Grote Depressie.

“De Fed verhoogde de tarieven in 1929 om financiële speculatie de kop in te drukken en vervolgens, in 1930, keurde het Congres Smoot-Hawley goed, waarbij 50% + tarieven op meer dan 20.000 goederen werden ingevoerd. Waardoor de wereldeconomie in de Grote Depressie werd geduwd”, zegt Wood. “Als de Fed niet snel een bocht maken wat haar monetaire politiek betreft, stevenen we regelrecht op een 1929 scenario af.”

De fondsmanager stelt dat de Amerikaanse centrale bank de deflatoire signalen negeert en dat zal haat uiteindelijk zuur opbreken. Tegelijkertijd waarschuwt ze dat de Chips Act – ontworpen om de productie van halfgeleiders in de VS te ondersteunen maar elders te beperken – de internationale handel misschien wel meer kan schaden dan de Amerikaanse regering momenteel denkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *