Goud is een betere portefeuillediversificatie dan Bitcoin -Goldman Sachs

Goldman Sachs verwacht dat goud, met zijn toenemende vraag vanuit verschillende hoeken, op de lange termijn beter zal presteren dan het nog steeds zeer volatiele Bitcoin.

Goud wordt minder snel beïnvloed door strakkere financiële voorwaarden (lees: hogere rentevoeten), wat betekent dat het een nuttige portefeuillediversificatie is, zei Goldman, vooral gezien het feit dat goud niet-speculatieve toepassingen heeft ontwikkeld terwijl Bitcoin daar nog steeds naar op zoek is.

De analyse van Goldman toonde aan dat terwijl handelaren goud gebruiken om zich in te dekken tegen inflatie en de devaluatie van de dollar, Bitcoin meer weg heeft van een risicodragend aandeel van een snelgroeiend technologiebedrijf.

De waardepropositie van Bitcoin, die de Amerikaanse bank enigszins smalend een oplossing op zoek naar een probleem noemde, is alleen gebaseerd op de reikwijdte van zijn toekomstige reële use-cases, waardoor het een volatieler en speculatiever actief is dan het edelmetaal.

Hoewel de bereidheid van investeerders om het universum van de gedecentraliseerde valuta te verkennen de acceptatie van Bitcoin heeft bevorderd, zaten de omstandigheden recent tegen.

“De neerwaartse volatiliteit van Bitcoin werd versterkt door systemische zorgen toen verschillende grote spelers faillissement aanvroegen”, merkte het op, daarbij verwijzend naar de ineenstorting van de FTX-beurs en het 3AC-hedgefonds.

Terwijl de netto speculatieve posities in beide activa het afgelopen jaar sterk zijn gedaald, is goud jaar op jaar marginaal gestegen ten opzichte van de daling van Bitcoin met 75%, merkte de bank op.

“Een krappere liquiditeit zou een kleinere rem moeten zijn op goud, dat meer is blootgesteld aan echte vraagaanjagers”, zoals aankopen door Aziatische consumenten, de monetaire vraag van de centrale bank, investeringen in veilige havens en industriële toepassingen.

“Bovendien kan goud profiteren van een structureel hogere macrovolatiliteit en de noodzaak om de aandelenblootstelling te diversifiëren. Bovendien kochten de centrale banken het meeste goud sinds 1974, wat duidelijk in het voordeel van het gele metaal speelt.”, zo lazen we nog in het rapport van Goldman Sachs. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *