Goudprijs in de afgelopen drie maanden met 8% gestegen, soepelere monetaire politiek Fed kan prijs verder omhoog duwen

Goud is de afgelopen drie maanden met bijna 8% gestegen doordat de markten erop rekenen dat de Federal Reserve het tempo van de renteverhoging zal vertragen naarmate de inflatie begint af te koelen. En ditmaal kan de rally voor het goud volgens ING echt van start gaan.

Het edelmetaal overschreed zijn 200-dagen voortschrijdend gemiddelde en klom dinsdag naar een hoogste punt in bijna zes maanden op meer dan $1.836 per ounce. Op het moment van schrijven werden de Comex goudfutures van februari voor het laatst verhandeld op $1.802,40, waarbij de terugval in de goudprijs te wijten was aan de aankondiging dat de Fed nog niet (helemaal) gereed is met het verhogen van de rente. .

“Goud steeg dinsdag naar de hoogste prijs sinds juni, nadat de Amerikaanse consumentenprijzen de kleinste maandelijkse stijging in meer dan een jaar boekten, wat de hoop wekte dat de Amerikaanse Federal Reserve het tempo van de renteverhogingen zal verminderen”, aldus ING’s Head of Commodities Strategy Warren Patterson en grondstoffenstrateeg Ewa Manthey.

De inflatie verraste dinsdag, met een stijging van de CPI op jaarbasis met 7,1% in november na een stijging met 7,7% in oktober.

Als de inflatie blijft dalen, geeft dit de Fed de kans om een stap terug te zetten in haar agressieve verkrappingstempo. En een redelijkere Fed zou een lagere Amerikaanse dollar kunnen betekenen en zodoende ook een aanzienlijke boost voor de goudprijs.

“Hoewel de inflatie nog steeds hoger is dan het streefdoel van de Fed, versterkt de verzwakking van de inflatie het beeld dat de piek van de renteverhogingscyclus in zicht zou kunnen komen”, aldus de strategen. “Een vertraging van de renteverhogingen zou goud op de langere termijn aantrekkelijker kunnen maken om te beleggen.”

Tot nu toe heeft de Fed de rente dit jaar met 425 basispunten, inclusief de renteverhoging van gisteren. Deze historische verkrapping heeft dit jaar geleid tot een uitverkoop van door goud gedekte ETF’s.

Maar er zou een verschuiving in zicht kunnen komen naarmate het jaar ten einde loopt en de goudprijs op zoek mag naar een meer overtuigende stijgingsfase.

“De renteverhoging dit jaar heeft het investeringsgeld weggeduwd van goud, omdat beleggers hogere rendementen najagen (samen met veiligheid) in Amerikaanse staatsobligaties. De totale openstaande posities in goud in de exchange-traded fund (ETF) zijn gedaald met ongeveer 13,2 miljoen oz sinds de piek in april. dit jaar toen de Fed is begonnen met de rente te verhogen’, zei de Nederlandse bank in een rapport. “Een vertraging van de renteverhogingen of de mogelijkheid van renteverlagingen later in 2023 zou de trend kunnen keren en kunnen helpen om investeringsgeld terug te brengen naar goud-ETF’s.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *