Staken? Signalen in de bedrijfswereld staan op rood tegen de achtergrond van een economie die zich op een belangrijk kruispunt begint

Staken voor meer koopkracht, het valt ergens wel te begrijpen. Steeds meer mensen slagen er niet meer in om de eindjes aan elkaar te knopen. We hoeven u ongetwijfeld niet te vertellen dat het leven (peper)duur is geworden. De vraag is echter of staken voor meer koopkracht wel zin heeft.

In een persmededeling leverde Unizo gisteren een boodschap af die aan duidelijkheid niet te wensen overliet. We citeren: “De oplopende loonkost en aanhoudende vraag naar méér in tijden dat vele kmo’s moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen zal onze maatschappij zéér duur te staan komen.”

België één van de laatste landen is waar de automatische loonindexatie nog bestaat, zo merkt UNIZO op, en dat zorgde het voorbije jaar voor een ongeziene loonkostenexplosie. Ondernemers zitten met de handen in het haar want na de stijging van de grondstofprijzen en de energiekosten, moeten ze nu afrekenen met de grootste loonindexering die ze ooit meemaakten. UNIZO trekt aan de alarmbel en vraagt om de volgende jaren een aangepast indexeringssysteem toe te passen.

“Alle alarmsignalen staan op rood”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. “Onze leden geven aan te zullen knippen in hun personeel en gaan gebukt onder de stress. Time is now, er moet iets gebeuren.”

Door de automatische indexering stijgen de loonkosten voor Belgische werkgevers veel sneller dan in andere landen, met 15% per werknemer in de periode 2022-2023. Bij onze belangrijkste handelspartners Duitsland is dit 10%, in Nederland 8% en in Frankrijk 9%. We bouwen dus een problematische loonkostenhandicap op. De competitiviteit van onze ondernemingen staat onder ongeziene druk waardoor we ons uit de markt prijzen. Tot dusver de persmededeling van UNIZO. De signalen in de bedrijfswereld staan op rood tegen de achtergrond van een economie die zich op een belangrijk kruispunt begint. Wat dat kruispunt betreft: daarover hieronder meer.

De staking moet worden gezien tegen de boodschap die de Europese Centrale Bank gisteren de wereld instuurde. De ECB verhoogde haar basisrente met een half procent en kondigde nog meer van hetzelfde aan. Iets wat op economisch vlak niet zonder gevolgen zal blijven. De bedrijfswereld mag zich klaar maken voor meer tegenwind. Trekt de ECB te fel van leer? De voormalige vicevoorzitter van de ECB Vitor Constancio denkt van wel. ‘Dit is slecht nieuws voor de ganse eurozone. Het is een buitensporig streng monetair beleid dat de komende recessie onnodig zal verergeren. De opmerking geeft aan dat ook de centrale banken niet meer goed  weten van welk hout pijlen maken. In dat verband deed ene Howard Marks, in Europa misschien minder bekend maar in de VS een heuse legende een aantal opvallende uitspraken.

Howard Marks voorspelt hardnekkige inflatie en gemiddelde rentepercentages tot 4% in de komende jaren. Hij voorziet dat stijgende lonen prijsstijgingen aanwakkeren, wat zwaar op de economie gaat wegen. De miljardair en mede-oprichter van Oaktree Capital Management noemden het nieuwe paradigma slechts de derde ‘grote verandering’ in zijn vijf decennia op Wall Street.

De eerste was een verschuiving in de mentaliteit van beleggers van het vermijden van risico’s naar het afwegen ervan ten opzichte van potentiële beloningen, terwijl de tweede de geleidelijke daling van de rentetarieven tot vrijwel nul in de afgelopen vier decennia was. Nu krijgen we dus het weer aantrekken van de rentevoeten, een verhaal waar we wel het begin van kennen maar van geen kanten het einde. “Hoewel de geschiedenis laat zien dat niemand de inflatie kan voorspellen, lijkt het waarschijnlijk dat het hoger zal blijven dan we gewend waren na de wereldwijde financiële crisis, in ieder geval voor een tijdje”, zei hij.

Of met andere woorden: we tasten meer dan ooit in het duister wat de toekomst betreft, maar een aantal factoren roepen op tot de grootst mogelijke voorzichtigheid als we onze welvaart willen behouden. Maar dergelijke uitspraken zijn natuurlijk niet aan de vakbonden besteed, die niet verder kijken dan morgen. Akkoord, veel werkgevers zitten momenteel op hun tandvlees maar het onverantwoord gedrag van de vakbonden kan er toe leiden dat de situatie binnen enkele jaren nog (veel) erger is. Het is maar dat u het weet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *