Centrale banken rollen aan de vooravond van 2023 met de spierballen: moeten we ons schrap zetten?

Voorzitster Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank zei gisteren dat het duidelijk was dat er nog meer renteverhogingen met 50 basispunten aankomen. Een boodschap die op de financiële markten duidelijk werd begrepen. De beurskoersen gingen naar omlaag en de spreads van de staatsobligaties in de eurozone weer naar omhoog. Dit laatste is op zich nog niet echt verontrustend, maar het is toch een situatie die in de gaten moet worden gehouden. Waarbij vooral naar zwakke landen als Italië wordt gekeken.

De centrale banken rollen aan de vooravond van 2023 dus met de spierballen, want ook de Amerikaanse centrale bank en de Bank of England verhoogden de rente en spraken in de marge van hun vergaderingen gelijkaardige taal. Moeten we ons nu schrap zetten voor de komende gebeurtenissen? Of is hier sprake van “much ado about nothing”?

Volgens de voormalige vicevoorzitter van de ECB Vitor Constancio lopen we zeker een risico, waarbij hij verwees naar de strenge taal van de ECB. Volgens hem zijn de inflatieprognoses van de ECB erg hoog, misschien wel te hoog. Maar daar wringt precies het schoentje: niemand durft te voorspellen hoe de inflatie in de komende maanden zal evolueren, laat staan in de komende maanden. De ECB waagde er zich toch aan en sprak van 3,4% (in plaats van 2,3% voordien) in 2024 en van 2,3% in 2025. De inflatie voorspellen heeft in de huidige omstandigheden echter weinig zin, het meer weg van koffiedik kijken dan iets anders.

Gisteren verschenen toevallig ook de jaarvoorspellingen van de KBC. We citeren: “Overdreven hoge inflatie is een kernprobleem van de wereldeconomie. Weliswaar kan de piek van de inflatie ongeveer bereikt zijn, nu de energiemarkten stabiliseren of afkoelen, en het monetair beleid begint zich te laten voelen. Maar de voor 2023 verwachte afkoeling van de inflatie zal zich in veel landen allicht slechts geleidelijk voltrekken. We verwachten dat de bijdrage van de energieprijsinflatie sterk zal afnemen. De verschillende componenten van de kerninflatie zullen daarentegen waarschijnlijk een hardnekkiger bron van inflatie blijven. In verscheidene Europese landen zullen loondruk en aanpassingen aan gereguleerde energieprijzen opwaartse inflatiedruk genereren.”

Maar ook de economen van KBC hebben de wijsheid niet in pacht, die gunst is simpelweg niemand verleend. Het valt met de beste wil van de wereld niet te voorspellen hoe groot het toekomstig inflatiegevaar is, hoe de monetaire politiek van de centrale banken zich daar aan zal aanpassen en welke de economische gevolgen van deze cocktail zullen zijn. We kunnen u wel een gelukkig nieuwjaar wensen, maar kunnen u met de beste wil van de wereld niet voorspellen wat de financiële markten op basis van bovenstaande in het nieuwe jaar voor ons in petto hebben. Het lijkt echter raadzaam om de nodige voorzichtigheid in acht te nemen en om geen te grote risico’s aan te gaan. O ja, en hou voor alle veiligheid toch maar wat goud achter de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *