Inflatie en algemene onzekerheid zorgen voor een nieuwe goudkoorts bij de Oostenrijkse Munt

De Oostenrijkse Munt, een van ’s werelds oudste en grootste producenten van gouden munten, kan de vraag niet bijhouden terwijl mensen zich haasten om een veilige haven voor hun geld te vinden te midden van stijgende inflatie en economische angst als gevolg van oorlog in Oekraïne.

“De vraag naar goud is nog nooit zo hoog geweest als dit jaar”, vertelde de Chief Executive van de Munt, Gerhard Starsich, aan Reuters in zijn sierlijke kantoor in een Weens gebouw waar sinds de jaren 1830 munten worden geslagen. Achter de stille gevel ligt een wirwar van werkplaatsen waar moderne machines metalen smelten en gouden munten (bij wijze van spreken) uitspuwen.

“Op dit moment is elke gouden munt die van de muntpers komt al verkocht”, aldus Starsich. “Moeiteloos zouden we drie keer zoveel kunnen verkopen als we kunnen produceren.”

Aan de winkel van de Munt, een moderne hoek van het gebouw, staat al maandenlang elke dag voor een lange rij buiten. Onder degenen die in de rij stonden, was gepensioneerde Renate, een van de weinigen die over haar koopgedrag wilde praten.

“Ik ben van een oudere generatie. Telkens wanneer de zaken een beetje onzeker worden, grijpen we terug naar gouden munten in de wetenschap dat we ze altijd kunnen verkopen wanneer dat nodig zou zijn”, zei ze. “Goud heeft die veiligheidsfactor.”

Starsich zei dat klanten van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking waren. Ongeveer een derde van de verkopen van de Munt gaat naar buitenlandse kopers.

De Munt werd in 1194 opgericht om munten te slaan uit het zilver dat betaald was als losgeld voor Richard Leeuwenhart, nadat hij was gegrepen en gevangen gehouden door vijanden in de buurt van Wenen.

Tegenwoordig zegt de Munt dat haar Philharmonic gouden munt van één ounce, genoemd naar het wereldberoemde Wiener Philharmoniker, de best verkopende gouden munt is in Europa en Japan.

Oostenrijk is een financieel conservatief land waarvan de bewoners in tijden van crisis geld en goud oppot. De Munt zegt dat de vraag naar goud de hoogste is sinds het zijn huidige vorm aannam in 1989.

De Oostenrijkse Nationale Bank, die eigenaar is van de Munt, zei in oktober in een presentatie over de financiën van Oostenrijkse huishoudens dat er in de tweeënhalf jaar sinds het begin van de coronaviruspandemie meer goud was gekocht dan in de vijf jaar daarvoor.

Het merkte op dat de vraag naar goud in de eerste helft van dit jaar zelfs hoger was dan in de eerste helft van 2020, ondanks de gestegen prijzen”, wat duidt op een koortsachtige zoektocht naar een actief dat wordt gezien als een veilige haven.

“Het is een cascade,” zei Starsich over de oorzaken. “Het begon met de coronacrisis, met de pandemie, toen de mensen onrustig waren. Toen viel Rusland in februari Oekraïne binnen. Dat stimuleerde de afzet weer. En dan de oplopende inflatie in de zomer/herfst, waardoor de afzet iets verder steeg.”

Dit jaar, eind november, had de Munt meer dan 1,8 miljoen ounce goud verkocht en naderde het record van meer dan 2 miljoen dat in 2009 na de wereldwijde financiële crisis was neergezet. De verkopen in december zijn meestal sterk, aangezien goud een traditioneel kerstcadeau is.

Starsich voegde eraan toe dat de rush naar goud een wereldwijd fenomeen is dat ook te zien is bij andere grote nationale banken. De goudprijs ligt momenteel rond de $1.800 per ounce, kort voor de pieken boven de $2.000 in maart van dit jaar en augustus 2020.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *