Golf van renteverhogingen wegen op de goudmarkt, schade blijft per saldo beperkt

De goudprijs op de spotmarkt bleef gisteren dicht bij de dieptepunten van de sessie ten opzichte van de euro en er vonden geen nieuwe prijsbewegingen nadat de Europese Centrale Bank de rente over de hele linie met 50 basispunten verhoogde, in lijn met de verwachtingen.

De rente op de basisherfinancieringstransacties en de rente op de marginale beleningsfaciliteit en de depositofaciliteit worden verhoogd naar respectievelijk 2,50%, 2,75% en 2,00%, aldus kondigde de ECB gisteren aan.

De ECB sloeg ook een agressieve toon aan en gaf aan dat verdere renteverhogingen nodig zullen zijn om de inflatiedruk te verminderen.

“De Raad van Bestuur is met name van oordeel dat de rente nog steeds in een gestaag tempo aanzienlijk zal moeten stijgen om niveaus te bereiken die voldoende beperkend zijn om een tijdige terugkeer van de inflatie naar de middel lange termijn doelstelling van 2% te verzekeren. Door de rentetarieven op restrictieve niveaus te houden, zal de inflatie na verloop van tijd afnemen door de vraag te temperen en zal het ook beschermen tegen het risico van een aanhoudende opwaartse verschuiving van de inflatieverwachtingen’, aldus de ECB in haar monetaire beleidsverklaring.

De spotprijs voor goud bewoog niet ten opzichte van de euro als eerste reactie op de agressieve houding van de ECB. Het edelmetaal. De goud futures stonden eveneens onder druk omdat de Amerikaanse dollar op de financiële markten weer goed op koers lag. De goud futures voor februari werden gisterenavond voor het laatst verhandeld tegen $1.786 per ounce, een daling van 1,68% op de dag zelf. Vanmorgen steeg de goudprijs weer tot $ 1.793,80 dollar. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *