Ons land scoort hoog wat belastingdruk betreft, maar ook in het staken. Dat is iets waar we eens goed over moeten nadenken

Unizo pakte vrijdag nog maar eens uit met een persmededeling die tot nadenken stemt. Uit cijfers van de Europese vakbondsorganisatie Etui blijkt dat er in bijna geen enkel ander Europees land zoveel gestaakt wordt als in België. We moeten alleen Frankrijk laten voorgaan en zijn dus bijna Europees kampioen staken.

De vakbonden geven de strijd om de eerste plaats echter niet op, want vrijdag is alweer de vierde actiedag op enkele maanden tijd. “Het lijkt wel of onze vakbonden nog een extra tandje willen bijsteken om de hoogste podiumplaats te bemachtigen”, reageerde UNIZO-topman Danny Van Assche gelaten.

Van Assche gaf ook enkele cijfers mee die tot de verbeelding spreken. In de periode 2020-2021 gingen er in België per 1.000 werknemers 57,3 werkdagen verloren door stakingen. In vergelijking met andere EU-landen waren er enkel in Frankrijk meer stakingsdagen (79,1).

Intussen is België één van de laatste landen is waar de automatische loonindexatie nog bestaat.  We zijn het énige land waar de lonen in reële waarde, dus los van de inflatie, in 2022 en 2023 nog vooruit gaan. Er is gemiddeld genomen géén koopkrachtcrisis in België. “De vakbonden zijn zoekende naar kapstokken om deze actiedag aan op te hangen, maar enige gegronde reden kan ik echt niet vinden”, zegt Danny Van Assche.

“Door het huidig systeem van automatische indexering vernietigen we jobs en verliezen we onze concurrentiekracht”, merkte Danny Van Assche nog op. “De loonkosten worden onbetaalbaar en ze stijgen veel sneller dan in andere landen, met 15% per werknemer in de periode 2022-2023. In Duitsland is dit 10%, in Nederland 8% en in Frankrijk 9%. Hopelijk komt ooit de dag dat het besef doordringt bij de vakbonden dat dit zo gewoon niet verder kan. Maar ik vrees dat het dan al voor veel ondernemers te laat zal zijn.”

Woorden die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten. Ons land scoort sterk in het betalen van belastingen, maar ook in het staken. Moeten we daar fier over zijn? Naar onze mening dus niet. Eigenlijk is het om te janken dat we goed scoren op allerlei gebieden die een pejoratieve bijklank hebben. Geef toe: wie wil met de vuist op tafel de eer opeisen om het land met de hoogste belastingtarieven en met de meeste stakingsdagen te zijn? Het antwoord is vrij eenvoudig: niemand. Maar dit nu eenmaal België: we klooien rustig verder tot we met de rug tegen de muur staan en niet verder meer kunnen. Is die dag nog veraf? We vrezen van niet, want in de verte lonkt het faillissement van de staat zoals we die hebben gekend. Wat daarna zal komen? Het antwoord op die vraag blijven we u schuldig, maar we vrezen dat het niet veel goeds zal zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *